Министър Милен Велчев И Джералд Шиф Проведоха Първата Среща От Третия Преглед По Споразумението На България С Мвф

Министър Милен Велчев И Джералд Шиф Проведоха Първата Среща От Третия Преглед По Споразумението На България С Мвф

В министерството на финансите тази сутрин бе проведена среща между министъра на финансите Милен Велчев и ръководителя на мисията на Международния валутен фонд за България Джералд Шиф. Това е първата среща от третия преглед на съгласуваната програма в рамките на двугодишното споразумение между България и МВФ.

На днешната среща бе обсъдена събираемостта на данъчните приходи през първите четири месеца на годината и очакваните резултати от бюджетната програма до края на годината. Дискутирани бяха евентуалните допълнителни ангажименти, който бюджетът за настоящата година би имал, както и предварителните планове за бюджета за 2004 г. На срещата бе подкрепена идеята за продължаване на консервативната фискална политика.

Джералд Шиф заяви, че разговорите, които ще продължат още една седмица, са в своето начало, и че е рано да се достигнат окончателните виждания относно редица сфери и области. “Мога да потвърдя думите на министъра, ще нещата засега се развиват много добре по отношение на макроикономическата картина и изпълнението на бюджета”. Джералд Шиф допълни, че в следващите срещи ще бъдат разгледани по-обстойно редица въпроси, за да може това добро развитие да продължи и в следващата година.

В своите отговори на журналистическите въпроси Джералд Шиф призна, че няма забележки по изпълнението на бюджета, против чието приемане бе в края на миналата година. “Дори в сферата на социалното подпомагане нещата се развиват над нашите очаквания”, допълни Шиф.

Двамата представители на преговарящите страни заявиха, че е рано да се мисли за ново споразумение между България и Международния валутен фонд. Министър Велчев уточни, че бъдещите взаимоотношения с МВФ ще бъдат разгледани на последната среща по четвъртия преглед на настоящото споразумение, която ще се проведе през ноември. Министър Велчев допълни, че продължаващото добро развитие на икономиката ни прави по-малка необходимостта от споразумение с фонда, отколкото тя е била досега. “Бих се радвал, ако с България имаме ново споразумение, но още по-доволен бих бил, ако такова не е нужно на страната ви” заяви в края на брифинга след срещата Джералд Шиф.

Водещи новини

Времето