България Получи 151,2 Млн. Евро В Подкрепа На Платежния Баланс По Програма Pal

България Получи 151,2 Млн. Евро В Подкрепа На Платежния Баланс По Програма Pal

България получи средствата по първия Програмен заем за преструктуриране /PAL/ в подкрепа на платежния баланс от Международната банка за възстановяване и развитие. Заемът е в размер на 151,2 млн. евро и се отпуска в контекста на изпълнени мерки и действия, залегнали в тригодишната програма на българското правителство за преструктуриране /Програма PAL/.

Това е първият заем по Програма PAL, която осигурява единната рамка за реформи в различните сектори на българската икономика.

Стратегическата насоченост на този първи заем е да бъдат стимулирани структурните, регулаторните и институционалните реформи в реалния сектор с цел подобряване на бизнес средата и улесняване на частните инвестиции.

ФАКТИ ЗА PAL

Програмата PAL се състои от три заема на обща стойност 450 милиона щ.д. Програмата е ключов компонент в стратегията на Банката за подпомагане на страната до средата на 2005 г., която предвижда подкрепа в размер на 750 милиона щ.д. през тригодишния период, както и пакет от аналитични и консултантски услуги.

§ PAL 1 е насочен към подобряване на стопанския климат, преструктуриране на инфраструктурните сектори и по-нататъшно задълбочаване на финансовия сектор. Той ще бъде отпуснат в евро с 16-годишен падеж, включително 6 годишен гратисен период.

§ PAL 2 има за основна цел укрепване на държавната администрация, съдебната система и инициативи срещу корупцията.

§ PAL 3 ще постави ударението върху изграждане на човешкия капитал и подобрения в предоставянето на социални услуги

Времето