В София Се Проведе Международен Семинар По Проблемите На Разследването И Наказателното Преследване На Данъчните Престъпления В България

В София Се Проведе Международен Семинар По Проблемите На 
Разследването И Наказателното Преследване На Данъчните Престъпления В България

Установяването и разследването на данъчните измами се извършва от структурни звена на данъчните администрации, стана известно по време на международния семинар "Разследване и наказателно преследване на данъчните престъпления в България".

Семинарът бе организиран от Главна данъчна дирекция; финансирания от Европейския съюз Туининг проект "Реформа и модернизация на българската данъчна администрация"; Министерството на финансите на САЩ, Дирекция за техническа помощ с подкрепата на Американската Агенция за международно развитите.

"Семинарът постигна своята цел - присъстващите депутати и експерти да научат подробности за различните системи за борба с данъчните измами, да се анализира ситуацията в България и да се стимулира разрешаването на правните и административни проблеми за ефективното прилагане на законодателството по отношение на данъчните престъпления," заяви началникът на отдел "Ревизии" в Главна данъчна дирекция Николай Петков.

По време на семинара Холандската данъчна и митническа администрация представи механизмите за подбор на случаите на данъчна измама за криминално разследване. Хари Хаверкамп, директор на Фискалната служба за разузнаване и разследване описа изключителната важност на сътрудничеството и обмяната на информация между институциите, които противодействат на данъчните измами. "Необходимо е данъчният инспектор да разполага със специфични компетенции, особено по отношение на данъчните субекти, които не спазват законите. Поради това холандският инспектор разполага и с допълнителна материална база и юридически възможности", разясни Ари ван Айсден.

Бърнард Бейлър от Министерството на финансите на САЩ представи модела за прилагане на наказателните данъчни разпоредби като отбеляза значението на свободния достъп на данъчните ревизори и следователи до подходящи източници на информация, свързана с данъчния субект. Той направи сравнение между прилагания в САЩ подход и ограниченията върху събирането на доказателства, наложено от българския закон. Представителят на шведската данъчна администрация Ларс-Аке Ларсон подчерта: "Данъчните власти осъществяват различни видове контрол върху спазването на законодателството с цел разкриване на данъчни измами. Важна част от него е ефективното събиране на данъците, а друга - ефективното разследване на данъчните престъпления. И в двата случая обаче са много важни правомощията и инструментите за успешно разследване."

Времето