Министърът На Финансите Милен Велчев И Министърът На Земеделието Мехмед Дикме Подписаха Годишно Финансово Споразумение На Обща Стойност От 74.1 Милиона Евро По Програма Сапард На Европейския Съюз

Министърът На Финансите Милен Велчев И Министърът На Земеделието Мехмед Дикме Подписаха Годишно Финансово Споразумение На Обща Стойност От 74.1 Милиона Евро По Програма Сапард На Европейския Съюз

Министърът на финансите и Министърът на земеделието и горите, подписаха Годишното финансово споразумение за 2002г. между Европейската комисия от страна на Европейския съюз и Република България по програма САПАРД. Церемонията по подписването се състоя в Министерство на финансите от 17 часа. На нея присъстваха г-н Лучано Д`Ерман, първи секретар на Делегацията на Европейската комисия в България, представители на Националния фонд към Министерство на финансите, в качеството му на Компетентен орган, на ДФ “Земеделие”, в качеството му на Агенция САПАРД, и на Комитета по наблюдение по програмата. Подписването от страна на Република България е начало на писмената процедура по сключване на Годишното финансово споразумение 2002, която ще завърши с подписването му от еврокомисаря Франц Фишлер.

Програма САПАРД има за цел приобщаване на българската земеделска политика към Общата земеделска политика на Европейския съюз и трайно решаване на приоритетни проблеми в областта на селското стопанство.

Годишно финансово споразумение 2002 (ГФС 2002) е третото годишно финансово споразумение по програма САПАРД, след подписаните през 2000 и през 2001. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната от Европейския съюз с ГФС 2002 по програма САПАРД, е в размер на 55 582 227 евро. Това задължение е валидно само за изпълнение на програма САПАРД в съответствие с Многогодишното финансово споразумение между Европейската комисия от страна на Европейския съюз и Република България. Ангажиментът е валиден до 31.12.2004 г. Съответното финансиране по Годишно финансово споразумение 2002 от страна на държавния бюджет е в размер до 18 527 409 евро, представляващо 25% от общите публични разходи по програмата. Националното съфинансиране е задължително условие за изпълнение на присъединителната програма, а средствата необходими за изпълнение на програмата през 2003г. са предвидени в държавния бюджет.

Годишните финансови споразумения са инструмент както за определяне размера на финансовата помощ за България от страна на Европейския съюз по САПАРД, така и за нанасяне на промени във вече подписаните споразумения.

Времето