Министър Велчев Одобри Втория Инвестиционен Проект, При Който Ще Се Приложи Специалната Схема За Начисляване На Ддс При Внос

Министър Велчев Одобри Втория Инвестиционен Проект, При Който Ще Се Приложи Специалната Схема За Начисляване На Ддс При Внос

Министърът на финансите Милен Велчев одобри втория инвестиционен проект, при който ще се приложи специалната схема за начисляване на ДДС при внос на стоки.

Одобреният проект е на “Дружба” АД, гр. Пловдив. Инвестицията в завода за плоско стъкло е за изграждане на нова пещ и шест автоматични производствени линии и е на стойност 20 880 000 евро. Очаква се да бъдат разкрити 144 нови работни места. Стойността на вноса във връзка с чл.58а от ЗДДС е 34 549 737 лева.

Промените в ЗДДС, влезли в сила от 1 януари 2003 г., предвиждат специална схема за начисляване на ДДС при внос на стоки, свързани с инвестиционни проекти. Целта е подобряване на инвестиционния климат чрез създаването на възможност да се освободят оборотни средства на инвеститорите. Вносителят ще начислява сам данъка по вноса, като в същия данъчен период ще има право на данъчен кредит за сумата на начисления данък. От схемата могат да се възползват регистрирани по ЗДДС лица, които нямат непогасени данъчни задължения и реализират инвестиционен проект, одобрен от министъра на финансите.

Очаква се в следващите дни одобрение да получи още един инвестиционен проект.

Водещи новини

Времето