Одобрен Е Нов Финансов Меморандум По Програма Фар

Одобрен Е Нов  Финансов Меморандум По Програма Фар

На заседание на МС, проведено на 13 февруари 2003 г. бе взето решение за одобряване на проекта на Финансов меморандум между правителството на Република България и Европейската комисия “Хоризонтална програма за подкрепа на България от Общността в сферата на ядрената безопасност за 2002 г.” и за упълномощаване на министъра на финансите в качеството му на Национален координатор на помощта да го подпише от името на правителството на Р България.

Финансовият меморандум е на стойност 1.96 млн. евро, предоставени като безвъзмездна помощ на Република България от Европейската комисия.

Националното съфинансиране е в размер на 0.25 млн. евро и следва да се усвои в периода 2003-2005 г.

Общата цел на програмата е да допринесе за подобряването на ядрената безопасност на страните-кандидатки за присъединяване към Европейския съюз.

Непосредствената й цел е да гарантира, че проектите, включени в нея ще осигурят осезаеми резултати при постигане на високо ниво на ядрена безопасност.

Програмата е многонационална. В нея са включени освен България още и Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Всяка една от страните участва със свои одобрени проекти. Повечето от проектите, обект на тази програма се отнасят към сферата на институционалното изграждане, като подкрепят властите за ядрена безопасност или агенциите, които имат специфични задължения за третирането на радиоактивни отпадъци или подобни задачи.

В програмата са включени двадесет и два проекта общо за всички страни – кандидатки. На България е отпусната финансова помощ за следните проекти:

· 632.01.01 – Доставка на оборудване за характеризиране на

промишлени радиоактивни отпадъци и развитие на

технически проект за обработка и съхраняване на

отпадъци

· 632.01.02 - Сътрудничество за регулаторните дейности на българския

орган по ядрена безопасност с оглед подобряване на

управлението на запечатаните радиоактивни източници

У нас промишлените радиоактивни отпадъци се изхвърлят в повърхностни хранилища, разположени до Нови хан. Тези съоръжения не отговарят на настоящите изисквания за ядрена безопасност. Проект 632.01.01 “Доставка на оборудване за характеризиране на промишлени радиоактивни отпадъци и развитие на технически проект за обработка и съхраняване на отпадъци” има за цел да подобри хранилището за радиоактивни отпадъци, така че да отговаря на изискванията за ядрена безопасност. Той има два основни компонента: а) доставка на оборудване и б) проектиране на съоръжения за обработка и складиране на отпадъци, където контейнерите с радиоактивни отпадъци могат да се обработят и складират надеждно.

Проект 632.01.02 “Сътрудничество за регулаторните дейности на българския орган по ядрена безопасност с оглед подобряване на управлението на запечатаните радиоактивни източници” е насочен към решаването на проблемите, които биха могли да възникнат при неправилното управление на високо активни запечатани радиоактивни източници. Той цели да помогне на българския орган по ядрена безопасност при приемането на подходящи мерки, така че да се подобри управлението на запечатаните радиоактивни източници в България.