Представяне На Новата Интернет Страница На Министерство На Финансите

Представяне На Новата Интернет Страница На Министерство  На Финансите

Новата Интернет страница на Министерство на финансите беше представена на пресконференция от г-жа Оля Генчева, директор на дирекция “Информация и връзки с обществеността”.

Създаването на нова Интернет страница е продиктувано от желанието на Министерството на финансите да предостави максимална по обем, изчерпателност и интензивност информация on line. С цел подобряване качеството и ефективността на връзките с обществеността е осигурена двупосочност при обмена на информацията и полезността на предлаганите услуги. Със съвременния си, по-атрактивен дизайн и графично оформление новата страница е насочена към широк кръг потребители. Предназначена е едновременно за обща и за специализирана аудитория. Бързата и лесна навигация, актуалните рубрики и запазения архив ще улеснят също и работата на журналистите отразяващи дейността на министерството.

Националният център за изучаване на общественото мнение направи качествено изследване (с фокус-групи), в резултат на което бяха обобщени и взети под внимание впечатления и препоръки, дадени от различни целеви групи. Бяха проведени дискусии с журналисти, представители на бизнес средите, държавната администрация и студенти. По данни на НЦИОМ, страницата се оценява с “много добър” и като сериозен напредък в сравнение със старата. Мненията и препоръките, дадени от различните групи, са както на концептуално, така и на прагматично ниво, и ще служат като база за подобрения и на двете нива в бъдеще.

МФ произвежда голям обем информация и стремежът на екипа е да се осигурява актуална информация и за работата на големия брой квалифицирани специалисти, които работят в министерството. Почти ежедневно ще се публикуват документи свързани с резултати от тяхната дейност.

Изграждането на сайта е съобразено с критериите за оценка на качеството на държавната финансова статистика и качеството на разпространение на информация, свързана с държавната финансова статистика на МВФ:

- точност и надеждност на информацията

- надеждност на източника

- прозрачност на дейността

- благонадеждност на методологията

- възможност за предлагане на услуги

- професионализъм

- достъпност

- почтеност

Част от концепцията за многофункционалност на страницата, е полезността на предлаганите услуги – сайтът да не бъде само източник на информация, а да работи в двете посоки и да задоволява потребността от информация, както на външните, така и на вътрешните публики. Възможността за бърза и лесна ориентация за потребители, които не са експерти, е базирана на удобството до един ресурс да се стига от няколко места.

Резултатите от рубриката “Анкета” осигуряват обратна информация и идеи, без да са с претенция за представителност. Форумите позволяват да се реконструират различни гледни точки към даден проблем или тема. В рубриката “Становища” ще намират място публикации на аналитични материали, които аргументирано ще излагат позицията на Министерството по актуални проблеми, свързани или произлизащи от дейността му. Това ще е официалното становището на министъра и представителите на МФ, изказвани в общественото пространство.

Секция “Работни места” е създадена с цел да се осигури база данни с потенциални кадри за работа в МФ. Създаването на навик у потребителите за често посещаване на това място на страницата ще ги улесни при търсенето и намирането на информация, свързана с възможност за изграждане на професионална кариера в структурите на МФ.

Старата Интернет страница на МФ се запазва, като се осигурява връзка към нея. По този начин историята и архива, които са публикувани на нея, остават на разположение на потребителите.

Водещи новини

Времето