Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Генералния Директор На Генерална Дирекция “Разширяване” На Ек Г-Н Енеко Ландабуро

Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Генералния Директор На Генерална Дирекция “Разширяване” На Ек Г-Н Енеко Ландабуро

На 16.01.2003 г. в Министерство на финансите се състоя среща на Министъра на финансите Милен Велчев с генералния директор на Генерална дирекция “Разширяване” на ЕК г-н Енеко Ландабуро.

На срещата бяха разисквани въпросите за увеличаване на финансовата подкрепа от Европейската комисия и “Пътната карта”, която България получи в Копенхаген. Министър Велчев посочи, че основната ни цел е средствата по предприсъединителните инструменти - ФАР, ИСПА и САПАРД, да бъдат използвани за ускоряване на процеса за присъединяване на България към Европейския съюз. Министърът на финансите подчерта, че през 2002 г. българското правителство е предприело важни административни реформи, които гарантират повишаване на ефективността за усвояване на отпусканите средства. Представени бяха предварителни резултати от изследване на административния капацитет за програмиране и управление на предприсъединителните инструменти и подготовката на България за участие в Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, проведено на ниво министерства и ведомства от централната държавна администрация. Тези резултати показват, че през последните месеци е достигнат значителен напредък.

На срещата бяха очертани бъдещите приоритетни направления, в които ще се насочват средствата от ЕС. На срещата присъства министърът по европейските въпроси – г-жа Меглена Кунева, както и екипът на дирекция “Управление на средствата от ЕС” на Министерство на финансите.

Водещи новини

Времето