Moody’S Промени Перспективата За Кредитния Рейтинг На България От Стабилна На Положителна

Moody’S Промени Перспективата За Кредитния Рейтинг На България От Стабилна На Положителна

Рейтинговата агенция МOODY’S повиши от стабилна на положителна перспективата за кредитния рейтинг на България. За ценни книжа в чужда валута рейтингът се запазва В1, а за банковите депозити В2.

От рейтинговата агенция смятат, че положителната промяна в тази перспектива е отражение на засилването на българската търговия; финансовата, институционалната и политическа интеграция към Европейския съюз. Конкретно се посочват очакваното приемане на България в Европейския съюз през 2007 година и отправената вече поканата за присъединяване към НАТО.

Като друга основна причина за промяна на перспективата се считат изгледите за скорошно приключване на преговорите с МВФ, както и намаляването на държавния дълг и разходите за неговото обслужване през 2002 година, което се дължи и на активната политика по неговото управление.

Според МOODY’S по-нататъшната фискална консолидация и структурни реформи са от съществено значение за подобряването на рейтинга на България, предвид натиска, създаван от режима на валутен борд. Режимът на фиксиран валутен курс осигурява база за стабилност и растеж предвид отвореността на българската икономика, която насочва почти 60% от експорта си към Европа и използва еврото като референтна валута. Консервативизмът на монетарната система означава, че големият публичен дълг на страната може да се окаже дестабилизираща сила в случай на влошаване на външната среда. Въпреки че публичният дълг намалява като номинален размер, така и спрямо БВП и бюджетните приходи, размерът му остава главно ограничение за рейтинга.

Времето