Първо Заседание На Работната Група На Високо Ниво

Първо Заседание На Работната Група На Високо Ниво

На 18 декември 2002 г. , в Министерството на финансите се състоя първото заседание на Работната група на високо ниво (РГВН) България – Европейска Комисия. Тази работна група бе основана по препоръка на Европейския Парламент. Основните цели на РГВН са обсъжданията на особено важните проблеми по разумното и ефикасно управление на предприсъединителната помощ и стартирането на процеса на разширената децентрализирана система за изпълнение (EDIS).

Срещата бе председателствана от г-н Милен Велчев, Министър на финансите и Национален координатор на помощта. От името на Европейската Комисия в събитието взеха участие и г-н Матиас Руете, Директор на Дирекция “Координация на преговорите и предприсъединителните финансови инструменти”, ГД Разширяване, г-н Винсент Дегерт, Ръководител на Звено “Координация на финансовите инструменти”, ГД Разширяване, г-н Димитрис Куркулас, Ръководител на Делегацията на ЕК в България, г-н Лучано Д’ерман, Първи съветник, г-н Джовани ди Джироламо, Първи секретар. Българската страна бе представена от институциите, отговарящи за управлението и контрола на средствата от ЕС.

Бяха разгледани въпросите относно напредъка към Разширена децентрализарана система за изпълнение (EDIS) на програмите ФАР и ИСПА, както и извлечените поуки от EDIS за програма САПАРД. Българските органи представиха доклади за напредъка по изпълнението на приоритета “Контрол върху предприсъединителните фондове”, свързан с Глава 28 “Финансов контрол”, и укрепването на административния и правен капацитет участващи в процесите. Бяха обсъдени и последващите действия по направените препоръки от Европейския Парламент, Европейската Сметна Палата, и където е приложимо, от Европейската Служба за Борба с Корупцията (OLAF).

Участниците в срещата повдигнаха конкретни въпроси относно елементите на съ-финансиране, реинвестирането на лихви, ефективното прилагане на Практическото ръководство по ФАР, критериите за избор на проекти и поддоговаряне.