Стартира националната антиСПИН кампания

Стартира националната антиСПИН кампания

На 1 Декември, световен ден за борба с ХИВ/СПИН, в 10,30ч., в хотел „Радисън” ще бъде официално открита информационната АНТИСПИН кампания за 2008-2009 г. под надслов “Всеки ден е АнтиСПИН ден! Бъди в час!” Началото ще бъде дадено с провеждането на национална партньорска среща по повод приключване на изпълнението на първата Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартирането на новата програма (2009-2014) и приемането на новата национална стратегия и програма за ХИВ и СПИН 2008-2015).

На срещата ще бъдат представени постигнатите резултати, обявени предизвикатествата, както и ще бъдат набелязани новите основни цели и стратегии.

Сред официално поканените гости на Партньорската среща са г-жа Емел Етем – Вицепремиер и Министър на извънредните ситуации, Председател на Националния координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза,  д-р Евгений Желев – Министър на здравеопазването, Зам.-председател на Националния координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза, Н. Пр. Хенри Джаклин – постоянен представител на ООН в България, Н. Пр. Етиен дьо Понсен – посланик на Франция, председателстваща Съвета на ЕС в периода юли-декември 2008 г. и Н. Пр. Мартин Клепетко – посланик на Чехия, която ще председателства ЕС от януари 2009 г.

В последните години в страните от нашия регион – Източна Европа и Централна Азия, проблемът надрасна здравния аспект и прие демографски, икономически, социални и етически измерения. Усилията на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, повече от пет години са насочени към повишаване на информираността на широката общественост, превенция на СПИН чрез промяна на поведението и намаляване на щетите в личен и обществен план.

Вече няколко години три институции – Министерство на здравеопазването, UNAIDS – България и Коалиция АНТИСПИН, в партньорство с национални и регионални медии, осъществяват национални АНТИСПИН кампании, насочени към превенция на ХИВ/СПИН и повишаване на толерантността на обществеността към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.
 
Тази година кампанията включва поредица от съвместни инициативи, сред които са и концертите на световно известните Бони М на 1 декември, както и изявата на две от най-големите имена на Балканската музикална сцена, Владко Стефановски и Теодоси Спасов. Джазмените са гости на третото издание на партито Drum’n Jazz, организирано от H.M.S.U на 29 ноември в столичния Парти Център 4 КМ.

Времето