Фонд „Земеделие” изплаща обезщетенията за шап

Фонд „Земеделие” изплаща обезщетенията за шап
ДФ „Земеделие” преведе близо 407 900 лв. по сметките на 45 стопани от засегнатите с шап райони. Финансовото подпомагане е по линия на държавната помощ de minimis и е за изхранване на възприемчивите животни към болестта шап. Към момента са приети общо 273 заявления за подпомагане, от които 39 са от община Малко Търново, 118 от община Царево и 116 от община Средец.

С цел средствата да стигат по-бързо до стопаните, ръководството на ДФ „Земеделие” създаде организация и командирова свои експерти в засегнатите общини, за да приемат документи на място. В срок от три работни дни след приема на документите субсидиите се превеждат по посочената IBAN сметка на земеделския производител. За стопаните, които нямат разкрити сметки, ще им бъдат открити по служебен път.

Субсидиите за шап, с които се обезщетяват стопаните, са за период от 3 месеца. Общият размер на финансовото подпомагане, което може да получи един земеделски производител не може да надхвърля левовата равностойност на 7 500 евро за период от три данъчни години.

Времето