Министър Найденов се срещна с мултинационални компании, производители на храни и напитки

Министър Найденов се срещна с мултинационални компании, производители на храни и напитки
Българският потребител заслужава да бъде третиран наравно с останалите потребители в Европейския съюз и затова е важно да отстояваме неговото достойнство. Това заяви по време на среща с мултинационални компании, предлагащи хранителни продукти на европейския и световните  пазари, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

По време на срещата беше представено изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите, като според нейния председател Милош Лауко има различия в състава и вкуса на продуктите, предлагани на пазара в страни от Източна и Западна Европа, обхванати в изследването. Милош Лауко представи подробни сравнителни таблици за процентното съдържание на съответните съставки в едни и същи продукти на компаниите, предлагани в 7 различни държави-членки на ЕС. Негов основен аргумент бе, че безопасността на храните е гарантирана, но на единен пазар трябва да се предлага еднаква по качество и състав стока.

Министър Найденов също подчерта, че потребителят трябва да е наясно какво му се предлага, за да може да прави своя информиран избор.

Поканени да присъстват на срещата бяха представители на компаниите, чиито продукти са изследвани от словашката асоциация – Coca Cola Hellenic bottling company Bulgaria Ltd, Milka Bulgaria, Tchibo, Kraft Jacobs Europe, Nestle Bulgaria, Kotanyi. Представителите на компаниите подчертаха, че нивото на качествените стандарти, прилагани при производството им е еднакво високо във всички държави, където те предлагат продукцията си.

На срещата присъстваха и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов и проф. Йордан Гогов, както и председателят на Асоциация Активни потребители Богомил Николов.

Времето