Министър Найденов откри ловен сезон 2011

Министър Найденов откри ловен сезон 2011
Министърът на земеделието и харните д-р Мирослав Найденов и зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Емил Димитров откриха днес ловен сезон 2011 г. край село Завой, Ямбослко. Както всяка година сезона започва с лов на пъдпъдъци, гургулици и друг мигриращ дивеч.
Министър Найденов призова ловците да бъдат внимателни и да спазват правилата за безопасност, да слагат задължително светлоотразителни жилетки или шапки, с което да се намалят нещастните случай по време на лов. Министърът припомни, че през 2010 г. смъртни случай по време на лов са били 3, а злополуки, завършили с наранявания 12.  През сезон 2009 пострадалите ловци са били 10, а злополуките с фатален край 8. Причината за големия брой инциденти е недостатъчната подготовка предимно на по-младите ловци. Липсата на ранно военно обучение или задължителна казарма, с които да натрупат практика и да ги научат на дисциплина са друг фактор влияещ на негативната статистика, отбеляза той.
Затягане на контрола от страна на Изпълнителната агенция по горите е факт и за миналата година са съставени 591 акта по Закона за лова и опазване на дивеча, задържаното ловно оръжие е 79 броя и 121 патрона.
    Министър Найденов пожела наслука и успешен и безопасен сезон на всички любители на лова.

Водещи новини

Времето