Информация за кандидатите за подпомагане по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”

Информация за кандидатите за подпомагане по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”

 

Уважаеми кандидати за подпомагане по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”,

 
Информираме Ви, че на 23 август, в бр. 65 на Държавен вестник е публикувано изменение и допълнение на Наредба № 18/26.06.2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., което влиза в сила от датата на обнародване.  

В момента тече период на прием на заявления за подпомагане по мярката, който стартира на 15 август и ще продължи до 16 септември 2011 г. Допустими за подпомагане са само дейности, свързани с преработка и/или маркетинг на земеделски и горски продукти, в т.ч. млечни, месни и пчелни продукти, зърнени, технически и медицински култури; растителни и животински масла и мазнини; плодове и зеленчуци; фуражи; гроздова мъст, вино и оцет. По мярката ще се приемат и инвестиционни предложения за производство на енергия чрез преработка на растителна и животинска биомаса, с изключение на рибна биомаса.

Напомняме на кандидатите, че одобрените проекти, свързани с преструктурирането на сектор мляко и за производство на енергия от биомаса, ще получават с 10 % по-високи субсидии. Същото се отнася и за инвестиции за подобряване на енергийната ефективност и такива, свързани с пречистване на отпадните води от производството.

Важно е да знаете, че при одобрение на проектите може да се възползвате от увеличения размер на авансовото плащане, което е в размер на 50%. Освен това за улеснение на бенефициентите при кандидатстване при закупуване на специализирани производствени линии, изготвени по индивидуално технологично задание, вече ще се изисква представянето на една оферта и задължително обосноваността на разходите в този случай ще се определя от оценяваща комисия.