Работна среща обсъди внедряването на единен европейски номер за спешни повиквания 112 за нуждите на министерството на здравеопазването

Работна среща обсъди  внедряването на единен европейски номер за спешни повиквания 112 за нуждите на министерството на здравеопазването

На Национална работна среща в Националния медицински координационен център беше обсъдено внедряването на единен европейски номер за спешни повиквания 112 за нуждите на МЗ и ЦСМП. Участваха директорите на всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, директорът на НМКЦ, директори на дирекции и експерти от МЗ, представители на Министерството на извънредните ситуации от Главна дирекция 112, както и на фирмите-изпълнители, ангажирани с техническата реализация на проекта.
 Проектът  стартира  с координирането на дейностите с екипа на Министерството на извънредните ситуации и доставката на комуникационно оборудване в ЦСМП. Вторият етап, започнал през м. декември 2008г. цели да се осигури техническа и софтуерна обезпеченост за автоматизиране на услугата „Спешна помощ” на регионално и централно ниво и интеграция с Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер-112 чрез използване на съществуващото доставено комуникационно оборудване в РКЦ на ЦСМП и филиалите на спешната медицинска помощ. Изградената комуникационна свързаност ще предоставя услуги за пренос на глас и данни, като приоритетни ще бъдат гласовите услуги. 
 С реализирането на проекта ще се постигне по-добра информационна обезпеченост на МЗ, НМКЦ и ЦСМП, подобряване управлението и разпределението на наличните ресурси и оперативно взаимодействие с други ведомства, както и по-висока степен на подготвеност за реакция в екстремни ситуации, катастрофи и бедствия.
  Предстои изграждането на цялостна интегрирана система, която включва Център за управление на обажданията, предоставящ връзка с оператори и диспечери за оказване на спешна медицинска помощ. Центърът ще бъде напълно интегриран към гласовата информационна система за обслужване на повиквания. Информационна система ще регистрира и проследява получените обаждания и ще подпомага процесите по управление на времето, качеството на работа и конкретно получените резултати. Системата ще взаимодейства на информационно ниво с Национална система за спешни повиквания „112”, осигурявайки приемането на повиквания от номер 112, предаването на оперативна информация за наличните ресурси и реагирането на получено повикване.