Представители на балканските страни обсъдиха на конференция развитието на трансграничните електронни здравни услуги

Представители на балканските страни обсъдиха на  конференция  развитието на трансграничните електронни здравни услуги

Под егидата на Министерството на здравеопазването на Република България и Европейската комисия в столицата се проведе четвъртото издание на Националната Конференция „Трансгранични електронни здравни услуги”. Това е поредният значим форум, посветен на електронното здравеопазване и в  тазгодишното му издание участват гости от Турция, Румъния, Гърция. 
„В България са налице всички необходими предпоставки за ефективно и модерно здравеопазване - наличие на добри професионалисти и мощна инфраструктура, както и новите възможности за интегриране на здравеопазването ни с европейското”, се казва в прочетеното приветствие към участниците във форума от името на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. В него се посочва, че електронното здравеопазване е един от приоритетите в правителствената управленска програма и на Националната здравна стратегия 2008-2013, приета от МС на 6 октомври 2008 година. Предстои финализиране на български електронен здравен портал и създаване на персонални електронни здравни записи на държавните служители като практическо приложение на политиката на ЕС за изграждане на интегрирани национални електронни здравни портали в държавите членки на Европейския съюз, се казва в приветствието на министър Желев. Подчертано беше значението и на проекта за изграждане и на подсистема за функционирането на телефон 112 в Министерство на здравеопазването, което ще продължи с ускорени темпове.  
В заключение в приветствието на министър Желев се изтъква, че с подкрепата на Европейската Комисия, на държавните институции, бизнеса и неправителствения сектор електронното здравеопазване в България ще подобри значително качеството на здравни услуги и ще позволи  здравната система като цяло да се ориентира и фокусира   към нуждите на отделния пациент.  
В рамките на ІV Национална конференция „Трансгранични електронни здравни услуги” бяха представени най-добрите балкански и европейски практики в областта на информационните и комуникационни технологии в здравеопазването. Програмата на конференцията приключи с кръгла маса, посветена на трансграничните електронни здравни услуги.

Времето