Интервю на заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров за предаването "Това е България" на Радио Фокус, 1 декември 2011 година

Интервю на заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров за предаването "Това е България" на Радио Фокус, 1 декември 2011 година

Водещ: Продължаваме разговора за протестите в земеделието и за ходовете на министерството при усилване на напрежението. 200-те милиона за национални доплащания на единица площ остават ябълката на раздора. Разбира се, диалогът и обидите са и на терена на достойнството, на честолюбието, но какво ще се предприеме, как може да се разсече този гордиев възел?

Цветан Димитров: Искам да кажа, че ситуацията действително е много тежка, тъй като трябва да се балансира между финансовата дисциплина на държавата и очакванията на част от земеделците. Нали разбирате, че един такъв баланс е много, много трудно постижим, особено в днешната ситуация. Стремим се да подхождаме без емоции, надявам се и от другата страна да е така, по-скоро прилагаме една икономическа логика в един такъв момент. Но по отношение на това какво може да се предприеме, знаете, и днешният ден беше ден, в който се осъществиха контакти, за съжаление, не всичко от тези контакти беше, така да се каже, това, което очакваха земеделските производители. Надявам се да продължим диалога, да се намерят опции, които поне частично да удовлетворят исканията на земеделските производители. В същото време, знаете много добре, че когато става въпрос за разходи и публични финанси, то трябва да има и обществен консенсус, обществено съгласие за тяхното справедливо разпределение. Така че сложна е ситуацията, не бих могъл да я определя еднозначно.

Водещ: Зам.-министър Димитров, преди новините разговарях със зам.-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Радослав Христов и той бе категоричен, че те продължават протестите, нещо повече – последната им позиция е всъщност да бъде изпълнено споразумението, подписано преди изборите. Повече те не са склонни на никакви отстъпки. Какво правите оттук нататък?

Цветан Димитров: Първото, което е, да, действително имаше такова споразумение, по-скоро бих го нарекъл финансова рамка, но аз бих посочил в него някои детайли в преамбюла на това споразумение, където се казва, че средствата осигуряват балансирано подпомагане и развитие на сектора и следващото изречение е: „в рамките на възможностите за осигуряване на национални помощи”. Мисля, че този абзац до известна степен дава възможност все пак на правителството в определени моменти, когато виждате каква е икономическата ситуация в цяла Европа, да действа съобразно приоритетите. Т.е. когато имате един анализ на цялостния сектор, един разрез на това какво се е случило в последните 1 – 2 години, един разрез на това какво би следвало да се случи следващата и по-следващата година, кой от секторите е най-натоварен, с изпълнение, ако щете, и с европейски ангажименти, ако щете един икономически анализ дела на субсидиите в един и в друг сектор какъв процент формират в брутната продукция. Тогава е нормално всеки, който е държавник, да вземе правилното решение, да вземе икономическо обоснованото решение.

Водещ: Г-н зам.-министър, когато подписвахте със земеделските производители тази финансова рамка, няма да спорим сега за етикета на документа, когато го подписахте, Вие обърнахте ли внимание на тези хора върху двата акцента за които сега става дума, те наясно ли са, че при промяна на параметрите съответно финансовата рамка също ще претърпи промени, наясно ли са били тогава?

Цветан Димитров: Това е нормална логика и в края на краищата този документ заедно го изработваме. Аз не съм участвал във всичките преговори, но поне на тези, на които съм присъствал, мога да твърдя, че този документ по никакъв начин не е бил скрит, всеки го е гледал към този момент.

Водещ: Като се подписва се чете, но сам разбирате, че един икономически грамотен човек чете по един начин, един човек с по-скромни икономически познания чете по друг.

Цветан Димитров: Текстовете, които си позволих да цитирам, те са достатъчно ясни. Защото в края на краищата, каквото и да е споразумение, то би следвало да дава и на нас и на другата страна някакви права.

Водещ: Г-н зам.-министър, сред протестиращите фермери битува една логика, сега Вие ще ми кажете това възможно ли е или не, от заделените за инфраструктура проекти да се вземат нужните за тяхното финансиране, за националните доплащания, 200 млн. Възможно ли е това и може би трябва да го обясните много ясно, за да не си правят хората безсмислени илюзии?

Цветан Димитров: Принципно, трудно ми е да кажа, че е възможно, така да се изразя, но изхождайки, пак казвам, от държавническа гледна точка, никога не е добре. Няма никаква икономическа логика ти да режеш средства, които ти създават конкурентоспособност бъдеща на един сектор, който и да е сектор, за да ги дадеш за временни държавни помощи и подпомагане, за подкрепа на доходите. Няма логика и надали има държавник, който би постъпил по този начин. Това е в ущърб на бъдещото развитие на сектора, в ущърб на следващите поколения, които ще дойдат след нас.

Водещ: В крайна сметка, Вие ангажирате ли се с прогноза как ще се развие този сблъсък или по-точно това разминаване в очакванията?

Цветан Димитров: Аз не бих могъл да се ангажирам, в края на краищата воля на зърнопроизводителите е да преценят своите действия, аз мога да кажа само аргументите от наша страна.

Водещ: Да?

Цветан Димитров: Но и дори в момента, в този момент, в който с Вас говорим, тук в министерството сме събрали екип, обсъждаме най-различни възможности, по отношение на Програма за развитие на селските райони, по отношение на по-бързото прилагане, от 1 януари, на средствата за безакцизното гориво, 70 млн. лв. годишно.

Водещ: Това е много важно, те изразиха и за това песимизъм, че може би няма да се случи така, както им се казва.

Цветан Димитров: Аз не знам на какво основание е този песимизъм, но документите, които са изпратени в Европейската комисия и вече са съгласувани, мисля, че те са обществено достояние, така че няма как някой да бъде заблуден в това отношение. Също мислим и за опростяване на различни административни процедури, които биха намалили техните разходи. Вярвайте ми, че правим всичко възможно. В никакъв случай никой по никакъв начин не желае да подценява зърнопроизводството, напротив, това е един сектор, който си е заслужил достойно място в българското земеделие. В крайна сметка, очевидно, цялото общество трябва да преодолее тези изпитания, защото действително, тази икономическа и финансова криза е изпитание за държавата.

Водещ: Естествено, тя за всеки човек е изпитание.

Цветан Димитров: И се надявам цялото общество, без изключение, всички да са съпричастни в такива моменти.

Водещ: Г-н зам.-министър, да Ви разбирам ли, че на следващия разговор, защото той трябва да се състои, важен е за всички, Вие ще седнете с много конкретни предложения, така че в крайна сметка наистина да надделее здравият разум?

Цветан Димитров: Разбира се, предложения, които, както аз изброих някои от тях, директно, други индиректно биха подпомогнали земеделското производство, разбира се. Но искам да кажа едно – че по отношение на приоритетите, които ние поставихме за следващата година по отношение на животновъдите, които имат да покриват европейски стандарти, по отношение на зеленчукопроизводителите, хората, които произвеждат плодове, мисля, че трудно бихме се съгласили техните средства да бъдат намалени. По-скоро търсим други възможности.

Водещ: Явно там е разковничето. Дано да успеете да ги намерите и дано в крайна сметка всичко завърши разумно и всичко е добре, когато завърши добре, нали така?

Цветан Димитров: Надявам се, надявам се така да приключи този спор, без емоция във взаимен интерес е.

Водещи новини

Времето