Министър Найденов бе награден с пластика „Дриада”

Министър Найденов бе награден с пластика „Дриада”
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов бе награден с авторски екземпляр на пластика "Дриада", изработена за символ на проект «Запазване и възстановяване на дъбовите хабитати по Черноморието». Тя му бе връчена от мениджъра на проекта д-р Иво Костов. Министър Найденов изрази своята съпричастност и призова за обединяване на усилията в опазването и съхраняването на дъбовите гори в България.   

Проектът бе представен днес на среща в Министерство на земеделието и храните.  Той се изпълнява от Държавно ловно стопанство-Балчик, ДЛС-Несебър, Станция по дъбови гори - Бургас и Изпълнителната агенция по горите. Финансирането е по европейската програма „Лайф плюс” и е на стойност 681 831 евро. Проектът стартира през януари 2011 г. и ще продължи три години. Националното съфинансиране е в размер на 25 %.

Целта е възстановяване и дългосрочно опазване на местни видове дъб. ДЛС-Балчик започна от началото на тази година да възстановява местните видове дъбови гори по Черноморското крайбрежие. В последните години на 20 век те изкуствено са заменяни с иглолистни. Дейностите се изпълняват в две целеви области, които попадат  в защитени зони от мрежата Натура 2000. Това са зоните „Долината на р. Батова” и „Емине-Иракли”. С дейностите по проекта ще се възстановят дъбови местообитания на площ 1 150 дка. Идеята е да се разработи план за действие за възстановяване и управление на тези места, намаляване на неблагоприятното въздействие от движението на хора и паша на животни върху част от тези територии, както и подобряване на пожарната безопасност в тези райони.

Предвидено е да се събере репродуктивен материал – жълъди от местни дъбове, както и семена от съпътстващи дървесни видове, на които ще се изследва генетичната структура. В зависимост от резултатите, репродуктивният материал с най-високи нива и качество на генетичната устойчивост ще бъде използван за възстановяване на естествените дъбови месторастения. В разсадник ще се отгледат и 400 000 фиданки, които ще бъдат залесени.

На срещата присъстваха директори на регионалните дирекции по горите, представители на научни институции и опитни станции. Директорът на Дирекция „Проекти и международни дейности” в Изпълнителната агенция по горите д-р инж. Любчо Тричков направи презентация на програмата „Лайф плюс”. Той запозна присъстващите с възможностите за кандидатстване и разясни методите и необходимите условия за подготовката на проекти. Акцент бе поставен и върху критериите за финансиране. Инж. Тричков представи и реализираните проекти по „Лайф плюс” в България.

Водещи новини

Времето