Позиция на Изпълнителната агенция по горите относно писмо на „Витоша ски ” АД за туристическа и ски зона „Алеко”

Позиция на Изпълнителната агенция по горите относно писмо на „Витоша ски ” АД за туристическа и ски зона „Алеко”
Изпълнителната агенция по горите не е възпрепятствала ползването на съществуващите съоръжения, както и изграждането на нови такива. Считаме, че трудностите са породени от различен характер. Необходимостта от съобразяване с редица закони, а именно:
- Закон за горите
- Закон за държавната собственост
- Закон за устройство на територията
- Закон за защитените територии
- Закон за биологичното разнообразие
- Закон за устройство и застрояване на Столична община

За изграждане на нови съоръжения Законът за горите е ограничителен по отношение на стълбовете, лифтовете и влековете, за които се изисква промяна на предназначението, а това би могло да стане при наличие на Общ устройствен план на София. Трябва да има влязъл в сила Подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша", за да се учреди сервитут.

Необходимо е също да се изясни собствеността на съоръженията в ски-зона Алеко към днешна дата с цел провеждане на административна процедура със заинтересовано лице.

Следващата седмица по инициатива на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите ще организира среща с "Витоша ски" АД и МОСВ, за да се потърси решение на проблема в максимално кратък срок.

Времето