В България ще бъде изграден Международен център за контрол на болести по дивите животни

В България ще бъде изграден Международен център за контрол на болести по дивите животни

Международен център за контрол на болести по дивите животни ще бъде изграден в България. Днес беше подписано споразумението за създаването на този център на официална церемония в Правец. Подписи под документа сложиха министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и председателят на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) Беранар Лозе. На събитието присъства и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Бернар Вала. „Това е изключително признание за страната ни и възможност за издигане нивото на диагностиката при дивеча“, заяви министър Найденов след подписването.

 

Българското правителство ще участва в този проект с предоставяне на сграда, а оборудването и техническата помощ за центъра ще бъдат осигурени от стана на CIC. Предстои уточняването на  техническите подробности, допълни той. Този проект ще бъде изпълнен, имате уверенията на българското правителство, така че няма да остане само на хартия, увери министър Найденов. По думите му проектът е „обречен на успех“.

 

От своя страна Бернар Лозе заяви, че когато са обсъждали мястото за създаването на Международния център, са стигнали до решението, че най-доброто място е именно България. Като аргументи Лозе изтъкна дългогодишните двустранни отношения между страната ни и CIC и доброто отношение и грижата към дивеча. Горди сме с участието си в този проект, добави той.

 

От своя страна г-н Бернар Вала посочи, че този център ще бъде първият и единствен от подобен характер в световен мащаб и на практика ще създаде тясна връзка между ловците от цял свят и неговата организация. Според него ролята на OIE в изграждането на центъра ще бъде да осигури специалисти. Той оцени като голяма чест за България избора именно на нашата страна за този проект, който ще има принос за опазването на здравето на животните на световно ниво.

 

Председателят на регионалното представителство на OIE за Източна Европа проф. Никола Белев посочи, че страната ни е избрана между 50-60 държави, кандидати за проекта и е предпочетена заради своя голям принос за здравеопазването на животните в световен мащаб. В OIE членуват 178 държави, припомни още той.

Времето