Експертният съвет по противоепидемичен надзор представи мерките във връзка със свинския грипен вирус

Експертният съвет по противоепидемичен надзор представи мерките във връзка със свинския грипен вирус

На 28.04.2009 г. беше проведено извънредно заседание на Експертния съвет по противоепидемичен надзор към Министъра на здравеопазването,   ръководено от председателя на Съвета – заместник-министър д-р Валери Цеков.  Представена беше информация за епидемичната ситуация в света по отношение на разпространението на свинския грипен вирус и произтичащите от това противоепидемични мерки в страната. 
След анализ на съществуващата към момента информация и съгласно получените препоръки от международни организации, Експертният съвет реши да бъдат препоръчани на ръководството на МЗ следните конкретни мерки:

1.      Да бъде пренасочен част от Националния резерв от антивирусни препарати чрез системата на РИОКОЗ към катедрите и отделенията по инфекциозни болести на университетските и областните болници за ползване в случаи на поява на заболяването.

2.      Да се допълни съществуващия Национален резерв с допълнителни количества противовирусни препарати от групата на инхибиторите на невраминидазата, както и с лични предпазни средства – маски и защитни костюми.

3.      На базата на дефинициите на случаи, които очакваме да бъдат получени от Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, да се разработят и изпратят в лечебните заведения Указания за поведение на лекарите при поява на случаи на свински грип при хора.

4.      Да се закупят и монтират допълнителен брой инфрачервени термовизионни камери за международните летища във Варна, Бургас и Пловдив за температурно сканиране на пътникопотока.

5.      Да се укрепи съществуващата сентинелна система за надзор на грипа и ОРЗ чрез осигуряване на необходимия брой компютри и софтуер в РИОКОЗ, НЦЗПБ и МЗ.

6.      Дооборудване на Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към НЦЗПБ с необходимата екипировка за осигуряване на ниво на биозащита  BSL-3. Редовно снабдяване с консумативи и диагностикуми за осигуряване на непрекъснат режим на работа.

Експертният съвет ще проведе допълнително заседание след провеждането на срещата на високо ниво на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС в Люксембург на 30 април 2009 г.