Първо заседание на Групата на високо равнище за правата на засаждане на винени сортове лозя

Първо заседание на Групата на високо равнище за правата на засаждане на винени сортове лозя

На 19 април 2012 г., в Брюксел се проведе първото заседание на Групата на високо равнище (ГВР). Създаването на ГВР е много добър сигнал от страна на Европейската комисия за това, че ще се състои отворена, прозрачна дискусия за последствията от отпадането на режима в контекста на реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП).

 

Либерализация на правата на засаждане е в противовес с целите на Общата организация на пазарите на земеделски продукти, заложени и в новото предложение на Европейската Комисия за реформа в ОСП, а именно  стабилизиране на доходите на винопроизводителите и управление на търсенето и предлагането на пазара на вино.

 

Възможността за безконтролно нарастване на лозовите насаждения поражда тревога, тъй като тя предполага и множество неблагоприятни последици като свръхпроизводство, масово производство на некачествено вино, оттам загуба на конкурентоспособност на европейските вина и на пазарни дялове на световния пазар, както поражения за околната среда и разрушаване на ландшафта, което би рефлектирало върху селския туризъм и туризма като цяло.

 

С направената през 2008 г. реформа в сектор „Вино” на ЕС се цели повишаване на конкурентоспособността на винопроизводителите и постигане на целите, определени в чл. 33 от Договора за създаване на Европейската общност, в частност стабилизиране на пазара на вино и осигуряване на справедлив жизнен стандарт на съответната земеделска общност. Либерализацията на правата на засаждане ще доведе до значителни промени в лозаро-винарските райони и масовото изселване от селските райони, във връзка с което България подкрепя предложението системата от права на засаждане да продължи да се прилага и след 2015 г.

 

 Заседанието се откри от комисаря по земеделие и развитие на селските райони г-н Дачиан Чолош. Генералният директор по земеделие и развитие на селските райони и Председател на Групата на високо ниво г-н Хосе Мануел Силва Родригес както и Хесус Зорила Торррас, ръководител на отдел С.3 (ГД „Земеделие и развитие на селските райони“), присъстваха на заседанието. От българска страна взеха участие заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ)  инж. Красимир Коев.