Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откри новата база на университетската болница по ендокринология

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев  откри новата база на университетската болница по ендокринология

Министърът на здравеопазването доктор Евгений Желев откри новата база на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”.

„За пореден път в рамките на няколко дни участвам по такъв добър повод – откриване на пореден ремонтиран обект в системата на здравеопазването. Стремежът на Министерство на здравеопазването е да се създадат оптимални условията на вас, специалистите, и аз ви благодаря за това, че създавате школи и със своя труд допринасяте болницата ви да бъде гръбнакът на ендокринологията в България”, каза  министър Желев на откриването. Той подчерта, че с новата база за пациентите са създадени модерни условия на европейско ниво, които гарантират качествено медицинско обслужване.

Представители на пациентски организации на болни от диабет и ендокринни заболявания благодариха на министъра на здравеопазването и за неговия принос за навременното решаване на въпроса с осигуряването на лекарства за нуждаещите се, включително и на всички видове инсулин. Екатерина Котова, председател на Асоциацията на майките на децата с диабет и Веска Събева  от Конфедерация „Защита на здравето” подчертаха, че когато се обединят усилията на неправителствените организации и на държавата, резултатите винаги са налице.

Изпълнителният директор на Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология професор Сабина Захариева информира за нелекия път по преместването в новата сграда. Тя изрази благодарността на екипа на болницата към министър Желев за личния му принос, за да може лечебното заведение да продължи дейността си в новата база и да оказва необходимата помощ на нуждаещите се пациенти.

Приветствие по повод на радостното събитие поднесе ректорът на МУ-София - проф. Ваньо Митев.
Лечебното заведение беше пребазирано в сградата на СБАЛАГ „Майчин дом” с решение на Министерството на здравеопазването. Извършени са строително-монтажни работи на трите етажа, в които бяха настанени клиниките, лабораториите, приемно-консултативните и функционални кабинети и административното звено. По линия на Заемно Споразумение със Световна банка BUL 4565 – „Проект преструктуриране на здравния сектор” бяха осигурени средства в размер на 4 557 906 лв. за проектно проучване, строително-ремонтни работи и независим строителен контрол. От страна на Министерството на здравеопазването през 2007 г. беше осигурено финансиране в размер на 600 000 лв. за целеви капиталови разходи. С тези средства бяха извършени строително-ремонтни работи на преотстъпените помещения на ІV-ти етаж - Лабораторен блок и помещения за персонала на І-ви и ІІ-ри етажи от поликлиничния блок. МЗ преведе допълнителни 650 000 лв. за обзавеждане и оборудване на лечебното заведение.

След откриването на новата база министър Евгений Желев разгледа клиниките, лабораториите и кабинетите.

На тържеството присъстваха народни представители от Комисията по здравеопазване, директори на лечебни заведения, ръководители на структури на МЗ.