„св. екатерина” се сдоби с уникален томограф

„св. екатерина” се сдоби с уникален томограф

Средствата са осигурени от Mинистерството на здравеопазването

 

Нов компютърен томограф заработи от днес в Университетската болница „Св. Екатерина” в София. На откриването на уникалния апарат присъстваха премиера Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Компютърният томограф е единствен по рода си на Балканския полуостров. Той има 320-редов детектор и само с едно единствено завъртане за една трета от секундата може да направи пълно изследване на анатомичните и функционални възможности на човешкото сърце. Така изследването е от 3 до 5 пъти по-кратко и безопасно в сравнение с другите използвани у нас технологии. В резултат на тази система могат да се сканират пациенти с висока сърдечна честота или с аритмия без да е необходим предварително прием на медикаменти за забавяне на ритъма. Заради ниската радиационна доза на облъчването апаратът може да се използва и при деца. Изследването засега не се покрива от здравната каса. Цената му е между 260 и 450 лв. Уникалният апарат е на стойност от 4 млн. лв. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването.

Повече информация пациентите могат да получат на телефоните на болница „Св. Екатерина”: 02 9159413, 029159419, 029159587

Водещи новини

Времето