Министър Танева откри Великденски пазар с български продукти

Министър Танева откри Великденски пазар с български продукти
„Целта на днешния фермерски пазар е до българския потребител за празниците да достигне традиционната родна храна и продукти. Всеки, които желае ще може да си закупи истинско българско агнешко месо, яйца, млечни продукти от фермата, козунак, традиционен хляб. Министерството ще подкрепи Столична община и нейното дружество общински пазари в откриването и на други такива постоянни пазари, до които достъп ще имат фермерите, био производители.“  Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при отриването на празничен Великденски пазар в кв. „Ив. Вазов“. „Този пазар е наша съвместна инициатива със Столична община“, каза още Танева. Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова посочи, че инициативата ще бъде продължена и двете институции ще си партнират и в бъдеще в организирането на други такива прояви. „Към пазарът има огромен интерес от страна на гражданите. Ние подготвяме и проект  за постоянен фермерски пазар“, информира още кметът.

 

Министър Танева обяви, че в защита на родния производител от страна на Министерството са предприети мерки, сред които са засиления контрол при вътрешнообщностната търговия, с което се цели да се ограничи сивия сектор и в частност измамите с ДДС. Тя допълни, че страната ни все още има възможност да развива своето земеделие в секторите животновъдство, плодове, зеленчуци и храни, така че да задоволи собственото си потребление. „Потребителите търсят българските продукти на пазара“, посочи още Танева.  Тя заяви, че Министерстовото работи и по промени в Закона за храните, с които да ги подкрепим и  обясни, че в средата на годината очаква решение на Европейската комисия по искането за нотификация на наредбите за доставките и за храненето в детските заведения.

 

Десислава Танева  коментира и ситуацията с отпадането на млечните квоти, като подчерта, че още на първия Съвет на министрите, на който тя е взела участие е поискала помощ за млечния сектор, с прилагането на памет от мерки, които да са съотносими към нашето производство. Тя информира, че двете мерки субсидирани към момента от Европейския съюз не са приложими за нас, тъй като ние не произвеждаме сухо мляко , а количествата краве масло са много малки. „ В настоящия момент исканията  ни вече са подкрепени от 10 страни-членки на ЕС“, каза Танева. По думите за първа година у нас се прилагат схемите по директните плащания от новия програмен период, като 13% от общия бюджет е по схемите за обвързана подкрепа. По тях подпомагане получават животновъдите и производителите на плодовете и  зеленчуци. „Собствениците на животни под селекционен контрол, тази година ще получат по-високи ставки на  подпомагане за животно. Освен това фермерите отглеждащи животни, за първи път от тази година, са с предимство при общинските търгове за отдаване на мерите, пасищата и ливадите“, съобщи Десислава Танева. „Извън това от тази година ние ще приложим и държавна помощ, с която ще можем да подкрепим организации на производители и преработватели, при участието и представянето им на търговски изложения извън страната ни. С цел популяризирането и промотирането на нашите продукти и намирането на външни пазари за тях",заяви Танева.

 

Празничният пазар ще бъде отворен за потребителите всеки ден от 4 до 9 април, разположен е в квартал „Иван Вазов“, гр. София, на обръщалото на трамвай №1.


Времето