От днес стартира изплащането на средствата за животновъдите

От днес стартира изплащането на средствата за животновъдите

„От днес стартира изплащането на подпомагането по схемите за обвързана подкрепа към животновъдния сектор”. Това обяви днес в Шумен зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на откриването на първото по рода си изложение на коне от Източнобългарска порода. Той подчерта, че животновъдството е един от приоритетните и затова се възползваме от възможността за авансово изплащане на 70% от общия бюджет определен по схемите.

„Земеделските стопани получават подкрепа и чрез мерките от Програмата за развитие на селските райони, по която фермерите отглеждащи редки местни породи могат да кандидатстват за допълнително подпомагане“, каза зам.-министър Костов. Той допълни, че развъдната и селекционна дейност имат много важно значение за развитието на животновъдния сектор.  

Георги Костов награди отличили се коне в тестиране и оценка за работоспособност, направена по време на изложението и поздрави Асоциация Източнобългарски Кон за полаганите с години усилия за съхраняването на тази рядка българска порода.

По-рано зам.-министър Костов откри четвъртото издание на „Фестивал на житената питка“ в град Стражица, който беше проведен символично в Деня на хляба и прехраната.  

Водещи новини

Времето