Създава се междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците

Създава се междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците

Създава се междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците между Министерство на земеделието и храните, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева с представители на институциите и птицевъдния бранш, която се проведе днес в сградата на МЗХ. Щабът ще провежда всекидневни заседания, на които ще бъдат набелязвани и превантивни мерки за областите, където не са констатирани огнища на Инфлуенца. Целта е да се провежда ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването.

 

„Всички стопани, чиито птици са умъртвени заради заболяването Инфлуенца по птиците ще бъдат обезщетени. В 30 дневен срок изплащахме обезщетенията за Заразния нодуларен дерматит, по същия начин и стопаните на птиците ще бъдат компенсирани“, обяви министър Танева. На срещата ръководството на Българската агенция по безопасност на храните представи епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Инфлуенца по птиците и наложените мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. До момента са унищожени над 9 хиляди птици при констатираните 10 огнища на Инфлуенца по птиците в страната.

 

Заради констатираните огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта, се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците. БАБХ съвместно с МВР ще контролира забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища. Обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място, тъй като извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса.