Донорска ситуация дава шанс за нов живот на двама българи

Донорска ситуация дава шанс за нов живот на двама българи

Две трансплантации на бъбреци предстои да бъдат извършени в Университетска болница „Лозенец” в София. Органите ще бъдат трансплантирани на 49-годишен мъж и 51-годишна жена. 

 

Донорската ситуация е възникнала в Националната кардиологична болница - София, отделение по неврология. Информацията е подадена от координатора по донорството в лечебното заведение д-р Баталиванов. Донор е 57-годишен пациент, с рядка кръвна група. Черният дроб е с медицински противопоказания и затова хирурзите-транслантолози са преценили, че само бъбреците могат да бъдат трансплантирани.

 

С  този случай донорите у нас от началото на 2010 г. вече стават  9. Извършени са общо 22 бъбречни трансплантации - 15 от трупен и 7 – от жив донор. 5 са чернодробните трансплантации и 2 - на сърце. Броят на хората, които се нуждаят от подобни операции обаче остава голям. За нов бъбрек чакат 812 души, за черен дроб - 25, за сърце – 29.    

След влизането на новия екип на Агенцията по трансплантация от август 2009 г. броят на трансплантациите е нараснал на 46.  Увеличението е 7 пъти в сравнение с първите шест месеца на 2009 г., когато са били общо 6.     

Времето