Ивайло Калфин предложи инвестиционния план на Юнкер да се насочи към малките и средни предприятия

Ивайло Калфин предложи инвестиционния план на Юнкер да се насочи към малките и средни предприятия

„Ние разглеждаме инвестиционния план като дългосрочна инициатива със съществена роля за насърчаване на икономическия растеж и създаването на нови работни места, както и за насърчаване на социалното включване на уязвимите групи. Убеден съм, че най-големи ползи и мултиплициращи ефекти от него ще има, ако инвестициите се насочат към частния сектор, малките и средните предприятия, които са двигателят на икономиката на ЕС - в т.ч. и на българската. Подкрепата за тях би ги направила устойчиви, ще повиши конкурентоспособността им и ще им даде възможност за преминаване към по-висока производителност. Неминуемо, подобни инвестиции ще доведат и до създаването на заетост и повишаване качеството на труд и живот“, каза министър Калфин.


Той подчерта, че насочени към бизнеса, инвестициите ще отговорят на основната цел на Стратегията Европа-2020 – за иновативен растеж и заетост, а в този смисъл и на нуждите на ниво ЕС. Той изтъкна още, че инвестициите в частния сектор и най-вече подкрепата за малките и средни предприятия имат важна роля за създаването на повече и качествени работни места. Това е и предпоставка за повишаване на производителността на труда.


„За да се създава качествена и устойчива заетост, новосъздадените работни места следва оптимално да съчетават действия в областта на обучението, заплащането и обезщетенията, с цел повишаване и адаптиране на уменията на заетите лица към непрекъснатите промени и подобряване на тяхното благосъстояние. Също така с оглед насърчаване на социалното включване на новосъздадените работни места, при възможност, следва да се наемат лица в неравностойно положение на пазара на труда, като продължително безработни, младежи и др.“, каза още българският министър