През учебната година 2015/2016 стартират пилотни проекти в сферата на дуалното обучение

През учебната година 2015/2016 стартират пилотни проекти в сферата на дуалното обучение

Сътрудничеството между България и Швейцария и реализацията на съвместни проекти за прилагане на дуалното обучение и интеграцията на малцинствата обсъдиха на среща днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария у нас.
„През учебната 2015/2016 година ще стартират пилотни проекти в сферата на дуалното обучение. Стремим се да осигурим заетост на учащите, съчетана с образователния процес“, каза министър Калфин. Той подчерта, че в практическото обучение по конкретни професии за ученици трябва активно да се включи и бизнесът от различни браншове.

България е една от трите страни от ЕС с най-голям спад на безработицата, сочи статистиката на Евростат. В тази връзка министър Калфин запозна швейцарския посланик с мерките на МТСП за повишаване на заетостта. „Чрез различни мерки се опитваме да привлечем обезкуражените лица и да намерим тяхната реализация на пазара на труда“, отбеляза министър Калфин.
Вицепремиерът и посланикът дискутираха българското законодателството по отношение на професионалното обучение и възможността за работа на непълнолетни ученици, както и конкретните стъпки за реализацията на проект "Швейцарска подкрепа за въвеждането на принципите на дуално професионално обучение в българската система за професионално образование“. Проектът ще се изпълнява от Министерството на образованието и науката в сътрудничество с Швейцарския федерален институт на професионалното образование и обучение. Тъй като МТСП е партньор по проекта, посланик Кнобел отправи покана министър Калфин да участва в подписването на споразумението в края на април т.г.

Двете страни поставиха акцент върху Споразумението за тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с включването на ромите и другите уязвими групи”. Чрез него Швейцария подкрепя социалното включване на ромите и другите уязвими групи в България. Основно ще се работи по подобряване условията на живот на ромите и тяхната информираност. Предстои подписването на договорите с избрани общини за изпълнение на проекта.

„Финансовите ресурси по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, целяща намаляване на икономическите и социални разлики в разширения Европейски съюз, възлизат конкретно за България в размер на 76 милиона шв. франка. Тя се реализира под формата на проекти и програми в области като интеграция на малцинствата, институционално партньорство, образование, сигурност и реформи и др.