Заместник-министър Зорница Русинова посети проекти по ОП “Развитие на човешките ресурси” в Ямбол и Сливен

Заместник-министър Зорница Русинова посети проекти по ОП “Развитие на човешките ресурси”  в Ямбол и Сливен

На 16 юли 2015 г., заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети проекти на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” в Ямбол и Сливен.

В Ямбол беше посетена фирмата “Контракт 94” ЕООД, която се занимава с търговия на електродомакински уреди, наела 5 младежи на работа по схема „Младежка заетост” на ОПРЧР 2014-2020 г. Младежите са назначени на различни длъжности, като 2-ма на позиция „счетоводител”, 2-ма като „мениджъри покупки-продажби” и 1 юрист-консулт. С всеки един от стажантите се занимава наставник по специалността, за да подпомогне процеса им на обучаване. Младежите са наети от 24 юни 2015 г.

“Контракт 94” ЕООД е участвала с проект по ОПРЧР и през предишния програмен период: 2007 – 2013 г., като в рамките на схема “Ново начало от образование към заетост” са били наети 11 стажанти. Към момента 6 от тях работят още във фирмата.

В Сливен заместник-министър Русинова посети Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, по проект “Детство за всички”, финансиран по ОПРЧР 2007-2013 г.Целта бе да се видят условията на живот на тези деца, както и грижите, които им се предоставят.

Децата в центъра са изведени в средата на месец декември 2014 г. от бившите домове за деца с умствена изостаналост в гр. Гермен (община Сливен) и село Медвен (община Котел). Центърът предоставя 24 часова грижа, която е ориентирана към удовлетворяване на индивидуални потребности на всяко дете. Услугата е разкрита месец декември 2014 със заповед на кмета. Екип от външни специалисти се занимава с децата и младежите. Капацитетът за настаняване е 14 деца, като до момента са настанени 12 деца и младежи, а 2 места се пазят за кризисно настаняване от общността.