Министър Калфин: Образованието е условие за успеха на пазара на труда

Министър Калфин: Образованието е  условие за успеха на пазара на труда

„Разминаването между предлагане и търсене на пазара на труда е сериозно в България и за да можем по-бързо да скъсим дистанцията е много важно да се включат, както всички институции, така и бизнесът и обществото като цяло. Това, което ние в Министерството на труда и социалната политика правим в тази посока, са няколко неща – едно от тях, и то е много важно -  променяме трудовото законодателство в посока на дуалното обучение. Целта е да свържем образованието с практиката от ранна възраст, в която учениците все още са любопитни и най-важното – не са демотивирани да работят и да се развиват“. На това акцентира в изказването си днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в присъствието и на еврокомисаря по образованието Тибор Наварачич, по време на съвместното им участие на конференция, посветена на качественото образование.

 

„Политиката за насърчаване на младежката заетост е приоритетна в работата на Министерството на труда. Спецификите на безработните младежи – без професионален опит, с липсващи трудови навици, с високи очаквания към работата, ги поставя в трудна ситуация на прага на първата им заетост. Това налага последователна, приемствена политика по отношение на младите хора през последните години. Много важна е т.нар. гаранция за младежта, в рамките на която целенасочено се работи върху активизиране на т. нар. неактивни младежи, които нито учат, нито работят. Над 100 младежки модератори в цялата страна откриват и убеждават младежите да се запишат в бюрата по труда, където да  им се прави индивидуален план за действие и на базата на него младежите се насочват към обучения, преквалификации, специализации, тренинги, платени стажове и работа. Усилията дават резултат, защото статистиката показва, че близо 43 000 младежи са започнали работа на първичния пазар на труда през 2014 г., без субсидия за работодателите. Това са младежи, които са били наети в резултат на успешното трудово посредничество“, подчерта още министър Калфин.

 

Според вицепремиера Калфин, друга важна роля на държавата в контекста на образованието и последващата заетост, е да насочи усилия върху интеграцията на маргинализираните групи. „Има много млади хора, които търсят активно работа, но нямат образование. Пряка е връзката между мотивацията, образованието и успеха на хората след това. Изследванията показват, че в риск от трайно изпадане от пазара на труда и маргинализиране са именно групите, които са с по-ниско или дори никакво образование. И ние в Министерството на труда работим върху това да предложим именно на такива хора възможности за обучение и преквалификация, така че да могат да бъдат обучени  и включени към пазара на труда“, категоричен беше още министър Калфин.