Вицепремиерът Калфин: Обществото ни има нужда от обединение, за да преодолее бедността

Вицепремиерът Калфин: Обществото ни има нужда от обединение, за да преодолее бедността

„С противопоставяне в обществото няма победители, всички сме губещи. Затова не трябва да допускаме изолацията нито на ромската общност, нито на която и да е друга общност. Никой няма да спечели от това да се противопоставяме. Днес повече от всякога трябва да сме обединени, за да се развиваме  и да преодоляваме трудностите по-бързо и по-успешно“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който участва в национален форум на тема „Европейските фондове: Възможности за подкрепа на ромската интеграция“, организирана по повод днешния Международен ден на ромите.

 

Вицепремиерът посочи още, че България разполага с нужната законодателна рамка за подобряване на живота на ромите, но усилията трябва да бъдат насочени към намирането на дълготрайни решения. „Не е важно колко пари ще се отпуснат за интеграция от еврофондове или от държавния бюджет, важно е какво искаме да постигнем с тях“, подчерта министър Калфин. Той допълни, че проблемите с борбата с бедността, ранното отпадане от училище и намирането на работа засягат не само ромската общност и за решаването им са нужни общите целенасочени усилията на държавата, местната власт и обществото.

 

„Вече има реализирани добри практики, свързани с увеличаването на възможностите и подобряването качеството на живота на уязвимите групи. Добрите проекти ще продължим, а тези, които не са достатъчно ефективни, ще преразгледаме, така че да оптимизираме ресурсите и на държавата, и по оперативните програми и те да отидат по най-добрия начин към най-нуждаещите се хора. Вероятно сред най-важните политики, които дават и най-добър и най-устойчив резултат, е включването на децата в риск, включително и на ромските деца, в образователната система на възможно най-ранен етап от тяхното развитие“, подчерта вицепремиерът.  Той поясни, че в момента работи върху реализиране на идеята за пълно обезпечаване на достъпа до образование на деца от една годишна възраст - включително и на осигуряване на безплатен достъп до ясла и детска градина за всички български деца, без разделение на българи и роми, на бедни и богати. „За свободния достъп до ясли и детски градини са нужни пари, но със сигурност постигнатите резултативна ще оправдаят  похарчените средства“, подчерта министър Калфин.

 

Той припомни, че МТСП работи активно за квалификация и включване в заетост  на хората от уязвимите групи, като професионалното образувание е подходящ инструмент за това. „Проблемът е с ниското образование и липсата на такова. Затова в момента разработваме обща програма с Министерство на образованието, за да може хората, които имат липси в образованието и обучението си, да имат възможността да придобият успоредно на работата си и основни образователни и професионални умения“, посочи вицепремиерът Калфин.

 

Като сериозен проблем пред ромската общност той определи жилищната политика и лошите условия на живот. „Това, което трябва да търсим като дълготрайно решение, е премахването на гетата, в които бедността и маргинализацията се капсулира, превръщайки се в траен социален проблем с тежки последици за цялото общество “, подчерта министърът. Той съобщи, че в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национално сдружение на общините в Република България МТСП работи по изготвянето на т.нар. „наръчник“, който да подпомага процесите по благоустройство и социализация на маргинализираните общности на местно ниво. „В него ще бъдат посочени конкретните стъпки при различните варианти за регулация и създаване на необходима инфраструктура в ромските гета. Целта е този процес да бъде публичен и да се реализира при ясни условия, като бъдат ограничени максимално напрежението и острия сблъсък между едни и други части от обществото“, посочи вицепремиерът.

 

По повод днешния Международен Ден на ромите, снощи министър Калфин присъства и на неформална дискусия, посветена на толерантността, организирана от сдружение „Рома Верситас” и Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.  „Решението на големите проблеми не може да се търси на местно ниво и затова и капсулирането на отделни групи от обществото не е решение. Нашето общество има правила и в него всеки един гражданин има права и задължения. Вместо да се концентрираме върху проблеми там, където ги няма, по-добре да се търси общото и решенията, по които има съгласие.  Решението на днешните проблеми не е невъзможно. Доказали сме, че заедно можем да се справим", заяви в изказването си вицепремиерът. "Важно е да помним грешките на миналото и тежките уроци на историята, за да не ги повтаряме за в бъдеще", категоричен беше министър Калфин.

Водещи новини

Времето