Министър Калфин: От началото на годината досега вече са регистрирани 15 000 еднодневни договора

Министър Калфин:  От началото на годината досега вече са регистрирани  15 000 еднодневни договора

„По данни на Главна инспекция по труда от началото на годината досега са регистрирани 15 000 еднодневни договора в селското стопанство. Най-много договори са използвани в лозарството, брането на малини ипроизводството на картофи. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на заседание на НСТС днес. Анализът от ефектите на въведените през 2015 г. еднодневни трудови договори за някои сектори в земеделието беше една от главните точки в дневния ред. Пред социалните партньори инж. Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА ГИТ, представи подробен отчет на дейността, като акцентира на заключението, че „наемането на работници при облекчен режим се е отразило благоприятно на заетостта в селското стопанство през съответния период“. Михайлова посочи и няколко проблема, по които в момента МТСП и ИА ГИТ, в сътрудничество с Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане работят.

 

„От досегашното използване на еднодневните договори в практиката се очертаха някои проблеми. Отчита се от работодателите нежеланието на работниците да сключват такива договори, тъй като все още не вярват, че няма да загубят правата си на социално подпомагане и обезщетения. Това води до отказ да предоставят личните си карти и до подаване на некоректни данни при попълването на договорите. За да се превъзмогне този проблем, ИА ГИТ организира собствена информационна и мотивационна кампания както сред потенциалните работници, така и сред земеделските стопани, по време на която се разяснява спецификата, облекченията и ползите от новия вид договори. За повишаване ефективността от кампанията се търси съдействие и на служителите по места на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Има публикувани информационни материали на сайта на ИА ГИТ. Публикувани са и предоставените от НАП размери на осигурителните вноски, които работодателите трябва да внесат авансово“, подчерта в анализа си Румяна Михайлова.

 

Друг проблем, очертан от екипа на ИА ГИТ е свързан с облекчаване на процедурата по регистрация на еднодневните трудови договори. „ГИТ вече работи по отстраняване на този проблем, като разработи  проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, за изграждане на специален информационен продукт. Той ще позволи договорите да се регистрират изцяло онлайн, дори в неработно време, както и да се генерират многократно данните на работник, с когото вече е сключван еднодневен договор от съответния работодател. Проектът вече е одобрен от Комитета за наблюдение, предстои подписването на договор. Изграждането на системата ще бъде в рамките на около 4 месеца след подписването на договора“, подчерта още Михайлова.

 

 „Отворени сме за всякакви идеи, които ще подобрят работата на еднодневните трудови договори“, увери в заключение и министър Калфин.

 

Важна точка от дневния ред на НСТС днес беше и разглеждането на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР. „В обобщение на дискусията по тази точка, мога да кажа, че е видно общото желание за реформиране на всички – и на работодатели, и на синдикати. Работодателските организации подкрепят предложения пакет, като търсят по-голяма ефективност на МВР по отношение на трудовите и социалните условия. Сред синдикалните организации има няколко теми, по които няма съгласие – това са промяната в отпуска и намаляването му от 30 на 25 дни, неуредения статут на преподавателите, диференциацията кои служителите да са на трудов договор и кои на служебно правоотношение, как да става преобразуването от трудово в служебно правоотношение, поставен беше и въпросът как да се членува в синдикални организации“, обобщи след срещата председателят на НСТС – вицепремиерът Калфин.

 

В точка „Разни“ от дневния ред беше разгледана процедурата по предлагане на теми за обсъждане в НСТС. „Всеки от тристранните партньори има право да предлага всякакви теми за обсъждане. Предлагам ви да предлагаме само онези, по които има какво да се постигне, за да можем да вървим напред в социалния диалог“, коментира председателят.

 

Водещи новини

Времето