Надзорният съвет на НОИ работи за модернизация на институцията

Надзорният съвет на НОИ работи за модернизация на институцията

„НОИ е солидна и авторитетна институция, която пълноценно изпълнява своите функции“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на конференция, посветена на 20 години от създаването на Националния осигурителен институт. Той допълни, че през последните години МТСП и НОИ успешно се справят с предизвикателствата, свързани с мобилността, свободното предвижване на граждани и работещи в рамките на ЕС. „В МТСП традиционно, продължаваме тези усилия, работим и за сключване на двустранни споразумения за социална сигурност с редица страни извън ЕС“, увери министър Калфин. В изказването си той припомни  за успешно сключените споразумения с Бразилия, Тунис, Мароко, където много български граждани са работили, натрупали са права или продължават да работят. „Има очаквания,  така че тези осигурителни права да бъдат мобилни и преносими“, отбеляза министър Калфин.

 

„С промените, които направихме в Кодекса за социално осигуряване, финансово стабилизирахме осигурителната система. Въведохме повече справедливост и предоставихме възможност за информиран избор на гражданите по отношение на техните инвестиции и това, което се натрупва по техните лични осигурителни сметки като пенсионни осигуровки. Продължаваме с промените и през тази година. Разчитаме на един добър диалог, така че общественото осигуряване да бъде в синхрон и  в добро сътрудничество с частните пенсионни фондове.“ отбеляза министър Калфин.

 

„Много са амбициите, плановете за усъвършенстване на тази модерна институция. Заедно със социалните партньори в Надзорния съвет на НОИ продължаваме да работим за по-добър контакт с работодатели и граждани, за публичност и прозрачност на средствата, които отиват за осигуряване“, завърши министър Калфин.