Министър Калфин: Чрез програмите за обучение целим квалификация и устойчивост на работната ръка в туризма

Министър Калфин: Чрез програмите за обучение целим квалификация и устойчивост на работната ръка в туризма

Чрез програмите за обучение целим квалификация и устойчивост на работната ръка в туризма, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин днес във Варна. Той откри дискусия с бизнеса в туризма в града за възможностите за стимулиране на туристическия бранш със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

„Усилията ни са насочени  с европейски средства да реализираме модерни програми за квалификация и трайна заетост“, заяви вицепремиерът Калфин. Той сподели, че за съжаление голям процент от безработните хора, към които са насочени тези програми,са с ниско или без образование. „Те трябва да се ограмотят, обучат и да им се създадат трудови навици, което е голямо предизвикателство“, отбеляза министърът.

 

Той определи като дългосрочен ангажимент на държавата и бизнеса задържането на обучените кадри в България, които търсят работа в чужбина. „Тази цел не може да се постигне бързо и лесно, но не бива да „изпускаме“  хора с квалификация да напускат нашия пазар на труда. Само през миналата година в Гърция са били включени в сезонна заетост 100 хиляди българи.  Трябва заедно да положим усилия и на тези хора да се предоставят привлекателни условия за работа в България, за да ги задържим тук“, посочи вицепремиерът.

 

Министър Калфин увери представителите на туристическия бранш във Варна, че Министерство на труда и социалната политика иска чрез програмите за обучение и заетост да разреши проблемите пред този сектор, свързани с работната сила. „Ангажиментът трябва да бъде както от наша страна, така и от ваша, затова днес сме тук, за да чуем от какво имате нужда“, допълни вицепремиерът.

 

Времето