Реформата в ТЕЛК е ключът към решение на голяма част от исканията на майките на деца с увреждания

Реформата в ТЕЛК е ключът към решение на голяма част от исканията на майките на деца с увреждания

Реформата в ТЕЛК е ключът към решение на голяма част от исканията на майките на деца с увреждания. Това подчерта вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на среща с персонала и част от потребителите на център „Карин дом“ във Варна. „Нужно е цялостно преструктуриране на системата, затова сме подхванали тази нелека реформа в ТЕЛК. Много е важно оценката на вида и степента на увреждането да се индивидуализира, защото само с индивидуален подход, ще може да се осигурят и индивидуализирани грижи, а те, както знаем, са най-доброто и за децата и за хората с увреждания“, продължи още министърът и отново се обърна към майките на деца с увреждания, да бъдат активни в рамките на обществената дискусия по промените в ТЕЛК, така че финалното предложение да бъде максимално адаптирано към нуждите на техните деца. Той подчерта, че услугите, предоставяни в най-големия център за подпомагане на деца със специфични нужди и техните семейства – „Карин дом“, е блестящ пример за това как индивидуалният подход от най-ранна детска възраст, съчетан с адекватни грижи като част от ранното детско включване, дава добри резултати.

 

В рамките на два часа, министърът отговори на всички въпроси на работещите и майките на деца с увреждания, свързани с грижата, която държавата предоставя на децата със специални потребности. Той подчерта, че до края на годината, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде заделен бюджет за обучения на допълнителен социален персонал, включително на хора със специфичен профил – рехабилитатори и социални работници. „Ще намерим пари за обучения за персонал. Темата свързана с обученията и за ранното включване е особено важна и максимално бързо ще заделим пари за такива обучения“, каза министър Калфин. Той обясни, че до юни ще е утвърден Новият план за деинституционализация на децата и на базата и на написаното в него, ще се направи обща калкулация, която ще определи как ще се разпределят средствата във времето.

 

„Важно е да има пренареждане на приоритетите и да има възможност за избор от различни индивидуални услуги за деца с увреждания – да има и услуги в дома, и лични асистенти. Всеки родител на дете с увреждане трябва да може сам да избира и според състоянието на детето, как да го отглежда по начин, който е най-добър за детето и неговото семейство“, категоричен беше министърът.

Водещи новини

Времето