Гърция не е отказвала пенсии на българи и приема документи по нормалния ред

Гърция не е отказвала пенсии на българи и приема документи по нормалния ред

Гръцкият осигурителен институт ИКА приема нормално документи и издава пенсии на български граждани по установените в страната правила. Няма случай, в който Атина е отказала да разгледа документи на наши сънародници. Това обясниха от Службата по трудови и социални въпроси към посолството на България в Гърция по повод появилото се напрежение по темата.

 

През последните години Гърция осъществява всеобхватна реформа на социалната си система. Това предизвика удължаване на периода за издаване на пенсия. За гръцки граждани срокът е около две години и половина. За гражданите на Европейския съюз (ЕС) периодът се удължава с още 6 месеца поради процедурата за потвърждаване на техния стаж в родната им страна или в други членки на ЕС. Продължителните срокове създават житейски затруднения и недоволство сред значителна част от българите, които са подали документи за гръцка пенсия.

 

Заради хилядите сериозни нарушения и неправомерното получаване на пенсии и социални помощи Атина въведе по-строг контрол при отпускането им. През 2013 г. беше даден срок от 6 месеца, през който всички гърци и чужденци, получаващи пенсии от Гърция, трябваше да изпратят в осигурителния институт ИКА единен персонален осигурителен номер АМКА, данъчен номер АФМ и регистрационен номер в ИКА. След изтичането на срока пенсиите на хората, които не бяха изпратили необходимата информация, бяха спрени. Това засегна част от българските граждани, което предизвика напрежение. В последствие, когато изпълниха ангажимента си, пенсиите им бяха възстановени.

 

Гръцките пенсии на български граждани понякога закъсняват с повече от 3 години. Най-често причините за това са пропуск в някои от документите. Забавянията се дължат и на факта, че българските граждани масово  подават по два формуляра за осигурителни периоди в България.

 

В случаите, в които решението за пенсия е излязло и се депозира нов формуляр с по-големи осигурителни периоди, пенсионното решение се анулира и процедурата започва почти от начало. В този случай, забавянето може да се удължи с още две години. Предвид продължаващата пенсионна реформа в Гърция считаме, че големите периоди, необходими за издаване на пенсия, ще продължат и през 2016 г. Българските граждани и институции трябва да се съобразят с този факт.

 

При нужда от допълнително разясняване всички български граждани в Гърция могат да се обръщат към Службата по трудови и социални въпроси към посолството на България в Атина на адрес - Paleo Psychico, 33A Stratigou Kallari st. 154 52. Телефон 0030 210 67 44 680, факс: 0030 210 67 44 682, имейл: social_bgembass@abv.bg.

 

* Снимка: Труд

Водещи новини

Времето