Деница Сачева: Повишаването на квалификацията на социалните работници трябва да е част от промените в системата за закрила на детето

Деница Сачева: Повишаването на квалификацията на социалните работници трябва да е част от промените в системата за закрила на детето

“Повишаването на квалификацията на социалните работници и подобряването на техните условия на труда трябва да е във фокуса на нормативните промени в системата за закрила на детето.  В противен случай, каквито и законодателни текстове да се приемат, няма да има положителна промяна”. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която днес прие за среща представители на граждански организации, които протестираха пред министерството.

 

В разговора участваха председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева и заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова.

 

Г-жа Кънева призова организациите да представят конкретни предложения за подобряване на механизмите за закрила на детето. “Много разчитам на конструктивен диалог с вас”, добави тя.

 

Янита Манолова отбеляза, че първите стъпки за повишаване на капацитета на социалните служби са направени с въвеждането на изискването, че служителите в отделите „Закрила на детето“  трябва да имат най-малко бакалавърска образователна степен.