Министър Русинова се срещна с еврокомисар Тийсен

Министър Русинова се срещна с еврокомисар Тийсен

Икономическите показатели се подобряват в резултат на целенасочената работа на правителството в последните две години. Това изтъкна министър Зорница Русинова по време на срещата си с европейския комисар по заетост, социални политики, умения и мобилност Мариан Тийсен. Еврокомисар Тийсен от своя страна изрази позитивна оценка за реализираните политики в социалната сфера у нас.

Министър Русинова акцентира върху трайния спад на безработицата в България. По данни на Евростат тя е 7,4%, което е под средното ниво за Европа. Министърът посочи също така успешното приложение на Европейския социален фонд у нас. Тя изтъкна един от проектите за съвместна работа на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, с което се предоставя комплексно обслужване – както за търсещите работа, така и хората, които ползват социално подпомагане. Тази нова мярка е особено полезна за дълготрайно безработните, добави Русинова.

 

Тя запозна комисар Тийсен с опита на страната ни по прилагане на еднодневните договори, както и със следващия етап на деинституционализацията. Министърът посочи и темите, които ще бъдат предложени като приоритетни в социалната сфера по време на българското председателство на ЕС.

 

Българиясе нареди сред първите страни, подкрепили писмото на Германия и Швеция до ЕК относно равните възможности. В него призоваваме комисията тази политика да продължи да бъде силно застъпена и занапред в европейските стратегически документи.