Над 53 000 българи са започнали работа през първите три месеца на годината

Над 53 000 българи са започнали работа през първите три месеца на годината

Над 53 000 български граждани са започнали работа през първите три месеца на 2017 г. Над 95% от тях са били наети на първичния пазар на труда. Около 3000 души са включени в субсидирана форма на заетост. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев при представянето на отчет за дейността на управляваното от него ведомство по време на мандата на служебния кабинет.

 

През първото тримесечие на 2017 г. в бюрата по труда в цялата страна са заявени 50 184 работни места, което е със 7% повече от предходната година. Частният сектор е заявил около 40 000 свободни работни места, което представлява около 80% от всички свободни работни места на пазара на труда. Най-много работници се търсят в преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, селското стопанство, транспорта, строителството, каза министър Донев.

 

Той добави, че през първото тримесечие на 2017 г. е започнало изпълнението на Националния план за действие по заетостта, по който ще бъде предоставена субсидирана заетост на 23 000 души, а над 11 000 безработни ще бъдат включени в обучения за професионална квалификация. С плана са утвърдени 28 регионални програми за заетост и обучение, които ще стартират през месец май. По тях ще бъде осигурена заетост на повече от 1500 лица от уязвимите групи - безработни младежи до 29 години, безработни лица над 50-годишна възраст и продължително безработни лица.

 

Министър Донев съобщи, че е разработен проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност, чиято цел е да се облекчат процедурите за издаване на Синя карта на ЕС и за регистрация на сезонна заетост до 90 дни на работници от страни извън ЕС. Той добави, че МТСП е изготвило проект за изменение и на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с който се регламентират правила за съставяне на графици при сумирано изчисляване на работното време и се определя нормата за продължителност на работното време за периода, за който е установено сумирано изчисляване. Новите разпоредби ще гарантират правата на работниците и служителите, свързани с почивките и заплащането на труда им при сумирано изчисляване на работното време, каза министър Донев.

 

Той припомни, че МТСП разработи и промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, които вече са одобрени от правителството. С тях се урежда редът за получаване на месечни помощи при преосвидетелстване на дете с трайно увреждане. Съгласно новите текстове предоставянето на семейните помощи ще става по настоящ адрес, което ще облекчи родителите. Вече няма да е необходимо и предоставянето на удостоверение, че децата им са записани в детска градина или училище, тъй като информацията ще се получава по служебен път.

 

В отчета си министър Донев акцентира и върху дейността на Главната инспекция по труда. От януари до март 2017 г. трудовите инспектори са извършили над 10 000 проверки в предприятия. При тях са установени 587 случая на работа без трудов договор. Към момента има сключени над 20 000 еднодневни трудови договора за сезонна заетост в селското стопанство, добави министърът на труда.