Министър Петков се срещна с директора на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл О’Флаерти

Министър Петков се срещна с директора на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл О’Флаерти

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна с директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права Майкъл О’ Флаерти. Основната тема в разговора бяха възможностите за сътрудничество в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

 

В срещата участваха председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева и изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

 

Основните теми в разговора бяха свързани с политиките за хората с увреждания и гарантирането на техните права за независим живот,  правата на детето, трудовата миграция и свободното движение на гражданите на ЕС. Майкъл О’Флаерти заяви, че Агенцията на Европейския съюз за основните права подготвя доклади по тези теми.

 

Министър Петков представи основните събития от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Той добави, че изследванията на Агенцията на Европейския съюз за основните права биха могли да бъдат представени в рамките на международните конференции, които Министерството на труда и социалната политика ще организира по темите за социалното предприемачество и бъдещето на труда. Сигурен съм, че резултатите от изследванията ще добавят стойност към основните теми, които ще бъдат обсъждани по време на тези форуми, каза министър Петков.

 

Председателят на ДАЗД Офелия Кънева представи държавната политика за активно участие на децата при съгласуването и вземането на решения за законодателни промени. Тя добави, че в периода 8-9 ноември 2017 г.  България ще организира научно-практическа конференция на тема „Децата и медиите“. Събитието ще се проведе в рамките на 17-я семинар на Фондация Азия-Европа ASEF.

 

Минчо Коралски отбеляза, че осигуряването на възможности за независим живот е изключително важно за хората с увреждания. Той добави, че България е ратифицирала Конвенцията за правата на хората с увреждания и е в процес на адаптиране на законодателството си към нейните изисквания.