Зам.-министър Росица Димитрова участва в конференция по въпросите на хората с увреждания в Берлин

Зам.-министър Росица Димитрова участва в конференция по въпросите на хората с увреждания в Берлин

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова участва в работна среща в Берлин, Германия, на която бяха обсъдени прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и въпросите пред предстоящата реформа на експертизата на работоспособността в България. Значението, което българското правителство отдава на политиките за хората с увреждания, е ясно заявено и е сред приоритетите, които България ще изведе на преден план по време на предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г., каза зам.-министър Димитрова по време на изказването си на форума. Министерството на труда и социалната политика винаги е работило и ще продължи да работи в тясно сътрудничество с неправителствените организации, социалните партньори и институциите по въпросите на интеграцията на хората с увреждания и социалното подпомагане. За нас ролята на социалния диалог е основна, тъй като в България той е съществен компонент при разработването на политиките на министерството в социалната сфера, добави зам.-министър Димитрова.

 

По време на конференцията директорът на дирекция „Трудово право“ в МТСП Калина Петкова представи предизвикателствата пред реформата на експертизата на работоспособността. Елеонора Пачеджиева, директор на дирекция „Политики за хората с увреждания“ направи изказване по темата за прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

 

Конференцията в Берлин е последното събитие от двугодишната работна програма между МТСП и Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия. По време на предходните три срещи бяха обсъдени теми, свързани със заетостта на неравнопоставените групи на пазара на труда, законодателството в областта на трудовите отношения, политиките за осигуряване на по-добри възможности за достоен и самостоятелен живот на възрастните хора и хората с увреждания.

Времето