Министър Петков: Интегрираните здравно-социални услуги ще дадат възможност за превенция на институционализацията на възрастните хора

Министър Петков: Интегрираните здравно-социални услуги ще дадат възможност за превенция на институционализацията на възрастните хора

За първи път в България се осъществява модел за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора и хора с хронични заболявания в домашна среда. За момента в област  Враца са създадени четири центъра „Домашни грижи“, но се предвижда проектът да бъде надграден и такива центрове да бъдат изградени и в областите Монтана и Видин. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков във Враца, където посети един от четирите центъра „Домашни грижи“ и се запозна отблизо с организацията на работа на модела за комплексно предоставяне на здравни грижи и социални услуги по  проекта. „Домашни грижи за независим и достоен живот“.

 

Проектът  се реализира от Български червен кръст  съвместно с Министерството на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.  Той стартира през януари 2012 г., а срокът  за изпълнение е до юни 2017 г. Със средствата от проекта  вече са изградени 4 центъра „Домашни грижи“ в общините Оряхово, Враца, Бяла Слатина и Криводол, които в момента  имат   407  потребители и в тях работят общо 50 медицински сестри и домашни помощници. Бенефициенти са възрастни хора над 65 години с хронични заболявания и хора с трайни увреждания. След приключване на проекта четирите центъра продължават своята дейност с пълен капацитет благодарение на осигурени донорски средства от БЧК чрез Швейцарски червен кръст до април 2018 г.

 

„От видяното в центъра става ясно, че пътят за развитие на политиките за възрастните хора е именно чрез интегрирана здравно-социална услуга, тъй като освен от домашна грижа, те се нуждаят и от квалифицирана медицинска помощ“, посочи министърът. Той допълни, че това е действително един успешен и ефективен модел, който ще има своето продължение и надграждане чрез изпълнението на следващия проект на БЧК и разширяването му в областите Монтана и Видин с иновативни услуги  за възрастни хора и хора с хронични заболявания. Очаква се новият проект  да стартира в началото на 2018 г.,финансирането му е осигурено по линия на норвежки механизъм като МТСП и МЗ отново са партньори  в него. 

 

Като по-далечна перспектива министър Петков посочи, че в рамките на подготвяния план за  изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа едно от направленията е именно развитието на интегрирани здравно-социални услуги  като възможност за  превенция на институционализацията на възрастните хора.  „Благодарение на тези грижи е предотвратена необходимостта от настаняването на 20-30 души  в институции“, отбеляза министър Петков. Планът  за изпълнението на стратегията  трябва да бъде приет от Министерски съвет до края на годината и от 2018 г. реално да започне прилагането на комплекс от мерки за деинституционализация на грижата за възрастните хора. 

 

 „Разчитаме на средства по Оперативна програма „Региони в растеж“, за да можем да изпълним първия пакет от мерки, който ще бъде заложен в този план за действие до 2021 г. Той е свързан със закриване на до 10 специализирани институции за възрастни хора, главно хора с умствена изостаналост,  и извеждането им в социални услуги в общността от резидентен тип, така че те да получават по-качествена грижа и да имат възможности за по-достоен живот“, каза министър Петков.

 

МТСП работи и по нов Закон за социалните услуги, който ще обхване цялата широка гама от социални услуги. В момента се водят разговори с Министерство на финансите от следващата година услугите „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“, които досега се финансираха по схема „Независим живот“ от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, да се поемат от държавата. За целта в държавния бюджет за следващата година трябва да бъдат предвидени 80 млн. лв.