България подкрепя усилията на МОТ за изкореняване на бедността

България подкрепя усилията на МОТ за изкореняване на бедността

България подкрепя усилията на Международната организация на труда (МОТ) за изкореняване на бедността. Увеличаването на заетостта и осигуряването на достойни условия на труд, съобразени с насоките и конвенциите на МОТ, са от ключово значение за преодоляване на неравенството и социалното изключване. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на 10-та Европейска регионална среща на МОТ, която се провежда Истанбул, Турция. Тя направи изказване по доклада на генералния директор на МОТ Гай Райдер на тема „Какво е бъдещето на достойния труд в Европа и Централна Азия“.
 

За постигане на достоен труд за всички в Европа следва да са налице адекватни равнища на социална закрила и в приложимите трудови и социално-икономически политики следва да бъдат включени мерки за приобщаващо и справедливо развитие, каза заместник-министър Русинова. Тя подчерта, че промените в трудовия живот ще засягат все по-голям дял от работещите и бъдещите поколения, навлизащи на пазара на труда. Виждаме бъдещето на труда в идентифицирането на точните умения за новите работни места и по-доброто планиране и обвързване на политиките в областта на образованието, обучението и заетостта, с акцент върху младежката заетост, уменията и компетенциите, необходими за труда на бъдещето, каза заместник-министър Русинова.


Тя акцентира, че България ще има своя съществен принос по тази тема. По време на  първото българско председателство на ЕС страната ни ще организира съвместно с МОТ конференция на тема „Бъдещето на труда: подход – жизнен цикъл“. Темите, които ще бъдат дискутирани са: демографските предизвикателства и бъдещето на труда;  развитие на практически знания и умения в училище като отговор на бъдещите нужди на пазара на труда; правилните умения за новите работни места и нови форми на организация на труда, условия на труд и сигурност на работното място.
 

На форума в Истанбул заместник-министър Русинова представи актуални данни за пазара на труда в България. Тя подчерта, че през последните 3 години в страната ни има рекорден спад на безработицата, която по данни на Евростат за август е 6,2%, при средноевропейско ниво от 7,6%. Това е един от добрите сигнали за икономическото съживяване на предприятията и за ефективността на прилаганите мерки, каза Русинова.
 

Тя обърна внимание, че въпреки спада на безработицата България е поставена пред три основни предизвикателства по отношение на пазара на труда – липсата на квалифицирани кадри, особено за технически и инженерни специалности, дълготрайно безработните лица с ниско образование и квалификация и младежите извън пазара на труда, които преди това са отпаднали от образователния процес.
 

Заместник-министър Русинова представи политиките на правителството за борба с младежката безработица, както и мерките за създаване на възможности за по-добро съчетаване на семейния и професионалния живот на родителите и насърчаване на равенството между половете. България води целенасочена и последователна политика за насърчаване на заетостта, гарантиране на достоен труд за всички, а оттук и за постигане на приобщаващ и устойчив икономически растеж, каза в заключение тя.