Зам.-министър Димитрова проведе среща по проблемите при осиновяванията

Зам.-министър Димитрова проведе среща по проблемите при осиновяванията

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова проведе национална среща , на която бяха дискутирани основни проблемни области при реализацията на национални и международни осиновявания.  В нея участваха ръководителите на 28-те регионални дирекции "Социално подпомагане", представители на Министерство на правосъдието, Българска асоциация "Осиновени и осиновители" и други неправителствени организации. Експертите обмениха информация за практиките в различните региони на страната и обсъдиха мерки за подобряване на процедурата по осиновяване. 

 

"Отправната точка при търсенето на решения в тази област трябва да е удовлетворяването на най-добрия интерес на децата, които не се отглеждат от биологичните си семейства“, каза заместник-министър Димитрова. Тя подчерта, че подобряването на процеса по осиновяване ще допринесе за превенцията на институционализацията на децата. Специализираните дирекции в Министерството на труда и социалната политика правят преглед на разпоредбите на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, на основание на които осиновителите да могат да ползват отпуск и обезщетение при осиновяване на дете. Експертите обсъждат възможностите за уреждане на правата на осиновителите като отделна група лица. Целта е да не се допуска неравнопоставеност както между тях и биологичните родители, така и между тях самите.

 

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от популяризиране на възможностите за осиновяване. Бяха направени предложения за облекчаване на процедурите и отстраняване на пречките при вписване в регистрите за осиновяване.  Експертите обсъдиха и възможностите за подобряване на ефективността на обучението за подготовка на кандидати за осиновители и приемни родители. Обърнато беше внимание и на качеството на приемната грижа и на възможностите за подобряването й.

Водещи новини

Времето