Обсъден е проект на Спогодба за социална сигурност между България и Азербайджан

Обсъден е проект на Спогодба за социална сигурност между България и Азербайджан
Делегации на България и Азербайджан проведоха преговори на експертно ниво за подготовка на проект на Спогодба за социалната сигурност между двете страни. В рамките на преговорите ръководената от заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров българска делегация договори текстовете на спогодбата, свързани с пенсионното осигуряване в двете страни и уреждането на възможността за отпускане и изплащане на пенсии на хора, които са били осигурявани в България и Азербайджан. Обсъждането на текстовете се състоя в периода 16-18 октомври в Баку,  Азербайджан.
 
Материалният обхват на спогодбата включва пенсионното законодателство на двете странин. По отношение на България това е законодателството уреждащо пенсиите от държавното обществено осигуряване - пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и наследствените пенсии. По отношение на Азербайджан, спогодбата се отнася до законодателството, уреждащо трудовите пенсии за възраст и инвалидност, както и наследствените пенсии.
 
Съществен елемент в договорения текст на спогодба е свързан с възможността за взаимно зачитане на осигурителен стаж, придобит в двете държави по различно време. Така при определяне на правото на пенсия на лице, което не отговаря на условията за придобиване право на пенсия поради недостатъчни периоди на осигуряване съгласно законодателството на една от страните, компетентната институция на всяка от двете държави се задължава да вземе предвид периодите на осигуряване, придобити в другата държава, доколкото тези периоди не съвпадат.
 
Друг основен момент е износът на пенсии. Това означава, че чрез спогодбата ще се даде възможност пенсията, отпусната по законодателството на една от двете страни, да бъде изплащана на територията на другата страна. Това ще даде възможност сънародниците ни да могат да получават отпуснатите по българското законодателство пенсии в Азербайджан. Също така и българските граждани, получаващи пенсия съгласно азербайджанското законодателство, ще могат да получават азербайджанската си пенсия у нас.
 
 
Проведените преговори са важен елемент от двустранното сътрудничество в сферата на социалната сигурност. Очаква се, че подписването на спогодбата ще активизира  двустранните икономически отношения между България и Азербайджан, тъй като тя урежда права, които са в интерес както на работодателите, които ще изпращат свои работници на работа в другата държава, така и на лицата с осигурителни периоди в двете страни, които няма да загубят пенсионни права.
 
 
По време на посещението българската делегация се срещна с г-н Салим Муслумов – министър на труда и социалната защита на населението на Азербайджан и с всички заместник-министри от неговия екип. Те предоставиха подробна информация за проведената наскоро реформа в пенсионното осигуряване, въвеждането на системата за електронна регистрация на трудовите договори, извършването на медико-социална експертиза и подсистемата за рехабилитация. Българската делегация беше запозната и с предприетите мерки за регулиране на пазара на труда в Азербайджан и приемането на новия закон за обезщетенията за безработица.

Времето