Министър Петков: МТСП ще работи за утвърждаване на Европейския стълб за социални права

Министър Петков: МТСП ще работи за утвърждаване на Европейския стълб за социални права

Министерството на труда и социалната политика ще работи за утвърждаването на Европейския стълб за социални права като важен инструмент за консолидиране и укрепване на Европейския съюз в областта на заетостта и социалната политика. Това заяви министър Бисер Петков по време на международен форум, организиран от КНСБ. Той допълни, че основната отговорност за изпълнението на принципите и правилата на Европейския стълб за социални права в областта на политиката по заетост е на правителствата на държавите-членки на ЕС и социалните партньори.

 

Необходимо е постигането на баланс между споделената компетентност на ЕС и държавите-членки, така че да се гарантира постигането на общите в Стълба цели при пълно отчитане на националните особености, коментира министърът. Същевременно Европейският стълб за социални права следва да е съобразен със съществуващите инструменти за мониторинг в рамките на европейския семестър, тъй като прилагането му има съществен принос за идентифициране на ключовите предизвикателства и приоритетните  области в социалната сфера.

 

По време на българското председателство на Съвета на ЕС България ще продължи дебата за засилване на социалното измерение на Европа в ключовите приоритетни области за развитие на възможностите за подкрепа от Европейския социален фонд след 2020 г. и прилагането на европейските социални стандарти, уточни министърът. Той добави, че през юни 2018 г. по инициатива на социалните партньори и с подкрепата на Европейската комисия ще се проведе конференция по прилагането на Европейския стълб за социални права.