Зам.-министър Димитрова: Превенцията на рисковете в семейна среда е основен акцент в деинституционализацията на децата

Зам.-министър Димитрова: Превенцията на рисковете в семейна среда е основен акцент в деинституционализацията на децата

В Актуализирания план за изпълнение на стратегията за деинституционализацията на децата специален акцент е поставен върху социалните и интегрирани услуги за ранна интервенция в семейна среда и превенция на рисковете. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време на кръгла маса на тема "Холистичен подход в работата със семействата по превенция и реинтеграция", организирана от международната неправителствена организация "Лумос".

 

Целта на реформата е да се повиши ефективността на системата за гарантиране на правата на децата и да се създадат условия, които в най-голяма степен ще отговарят на техните индивидуални потребности, каза Димитрова. Тя посочи, че в последните години активно се развива нов модел за интегрирани услуги за ранно детско развитие, който включва социални, здравни, образователни и други мерки в подкрепа на децата и семействата.

 

Процесът на деинституционализация се подкрепя успешно и чрез предприеманите от системата за закрила на детето мерки - работата по превенция на изоставянето и реинтеграция, настаняване в семейства на близки или роднини, осиновяване, настаняване в приемни семейства или в социални услуги от резидентен тип. Само през 2017 г. децата в специализираните институции са намалели със 106. Закрити 5 дома за деца, лишени от родителска грижа и 1 дом за медико-социални грижи за деца, уточни Димитрова.

 

МТСП се стреми да развива и усъвършенства политиките, както за финансова и материална подкрепа за децата и техните семейства, така и при предоставянето на разнообразни форми на услуги, подчерта зам.-министърът. В бюджета за 2018 г. за изплащане на всички видове семейни помощи за деца са предвидени над  568 млн. лв.  Към Министерството на труда и социалната политика предстои да се сформира работна група, която ще разработи промени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване на изоставянето на деца, както и за тяхната реинтеграция в семейна среда, каза още заместник-министър Димитрова.

 

Тя припомни, че правителството е приело нормативни промени, с които даването семейни помощи за деца се обвързва с посещението на училище. Според измененията  директорите на училища или детски градини ще могат да дават препоръка за вида на помощта, когато тя се предоставя в натура.

Водещи новини

Времето